Novost

Šta videospot „Ellina poruka/Bez pristanka“ poručuje roditeljima na temu sharentinga?

Print Friendly, PDF & Email

Da li ste znali da prosječan/na petogodišnjak/inja već ima 1500 svojih fotografija online? Kao što pretpostavljate, te fotografije su bez dječijeg znanja, volje ili želje, postavili upravo oni kojima djeca najviše vjeruju: roditelji! S druge strane, stručnjaci prognoziraju da će dvije trećine svih slučajeva krađe identiteta do 2030. godine biti zasnovano na „šerovanim“ fotografijama. Šta roditelji mogu učiniti kako bi sačuvali virtuelnu privatnost svoje djece?

Deutsche Telekom je početkom jula 2023. godine pokrenuo kampanju „Dijeli oprezno“ (ShareWithCare), koja skreće pažnju na rizike kojima roditelji izlažu svoju djecu sharentingom, odnosno objavljivanjem njihovih fotografija, videa i drugih informacija na društvenim mrežama. Kampanja je započela emitovanjem zanimljivog videospota „Ellina poruka/Bez pristanka“ (A Message from Ella/Without consent). Spot prikazuje devetogodišnju djevojčicu Ellu, koja je uz pomoć vještačke inteligencije pretvorena u odraslu Ellu i koja se obraća svojim roditeljima, skrećući im pažnju na brojne moguće zloupotrebe njenih fotografija koje donosi sve brži razvoj vještačke inteligencije. Ella zapravo govori u ime sve djece i upozorava sve roditelje da dijeljenjem dječijih fotografija na internetu, uslijed razvoja vještačke inteligencije, izlažu djecu riziku od različitih vidova zloupotreba privatnosti i bezbijednosti, kao što su hakovanje, krađa identiteta i pedofilija.  

U nastavku prenosimo Ellinu poruku:

Mama, tata, zdravo! To sam ja, Ella, ili tačnije, malo starija, digitalna verzija mene. Prosto je nevjerovatno šta sve može današnja tehnologija, zar ne? Sve što vam treba jeste nekoliko fotografija, poput onih koje dijelite na društvenim mrežama, odakle ih bilo ko može uzeti i koristiti. Znam da za vas te fotografije predstavljaju samo uspomene, ali za druge su to podaci, a za mene možda početak užasne budućnosti u kojoj mi se lako može ukrasti identitet, ili mogu završiti u zatvoru zbog stvari koje nikada ne bih uradila. Zamislite, mama, tata, da mi neko uništi kreditnu sposobnost, ili kopira glas kako bi vas prevario (Mama, u nevolji sam. Treba hitno da mi pošalješ novac, molim te.) Ne želim postati mim kojem će se smijati svi u školi (Idi, ubij se!) I u svakom slučaju ne želim ovo… (na ekranu se vidi zamagljeno golišavo tijelo djevojčice kako trči po plaži). Sve što dijelite na internetu predstavlja digitalni otisak koji će me pratiti cijelog života. Govorim vam ovo jer znam koliko me volite i znam da nikada ne biste učinili nešto što bi mi moglo nauditi, zato, molim vas, mama i tata, zaštitite moju virtuelnu privatnost!

Kampanja polazi od toga kako svi volimo dijeliti fotografije – koje svjedoče o praznicima, proslavama ili drugim, više ili manje, važnim životnim trenucima i kako nam ta praksa pomaže da ostanemo povezani. Međutim, jednom kad se naši lični podaci nađu na internetu, oni ostaju trajno dostupni svuda na svijetu, što može izazvati nesagledive posljedice. Putem „Elline poruke“, kampanja upozorava da svi možemo doprinijeti sprečavanju potencijalnih zloupotreba, tako što ćemo unaprijediti nivo svoje medijske pismenosti i preispitati vlastiti pristup zaštiti i bezbjednosti podataka.

Videospot problematizira i rasprostranjenu praksu roditelja da objavljuju fotografije/videa svoje djece na internetu, bez znanja i želje djeteta da se data fotografija/video nađu na mreži. Preporuka stručnjaka je da roditelji djece starije od šest godina zatraže saglasnost djeteta prije nego što naprave i objave određenu fotografiju ili videosnimak o njemu. Kad je riječ o mlađoj djeci, preporuka je da roditelji sami procijene šta je u konkretnom slučaju najbolji interes djeteta i da pronađu balans između koristi koje im sharenting omogućava i potrebe da zaštite privatnost svog djeteta. Isto tako, ne preporučuje se objavljivanje fotografija tuđe djece bez prethodne saglasnosti njihovih roditelja. Više o potencijalnim implikacijama sharentinga na dječiju privatnost saznajte u tekstu Sharenting – izazov savremenog roditeljstva.