Novost

„Budi drugačiji, blokiraj hejt“ naziv je kampanje koja skreće pažnju na problem širenja govora mržnje na internetu.

Print Friendly, PDF & Email

Sve poruke i govor mržnje koje ostavite na internetu, tamo zauvijek i ostaju. Zbog toga su oni koji su tome izloženi praktično stalno “na meti” i od takve vrste nasilja, koje nije ništa manje bolno od fizičkog, ne mogu pobjeći. Tome se mora stati u kraj, poruka je sa početka kampanje pod nazivom “Budi drugačiji, blokiraj hejt”, koju je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske pokrenulo s ciljem zaštite djece i mladih na internetu, ali i smanjenja govora mržnje i sajber nasilja.

Upravo je taj vid nasilja posljednjih godina u porastu i ostavlja trajne posljedice na život i zdravlje mladih ljudi, te je ova kampanja nastavak aktivnosti koje su sprovodili još 2014. i 2015. u kampanji za borbu protiv mržnje na internetu “No hate”.

Glavni ciljevi projekta su zaštita mladih kroz podizanje svijesti o govoru mržnje na internetu, te sajber nasilju i riziku koji ono predstavlja, ali i motivisanju ljudi da uče, djeluju i bore se za ljudska prava u onlajn i stvarnom svijetu. Fokus je upravo na mladim ljudima na koje moramo posebno da obratimo pažnju. Kampanja je u samom startu privukla veliki broj učesnika, pa su se u diskusiji o ovom sve ozbiljnijem problemu mogli vidjeti i predstavnici institucija Srpske, medija, psiholozi, pravnici, influenseri, kao i oni koji su susreli sa ovim vidom nasilja.

„Mržnja uvijek ostavlja tragove. Nisu svi vidljivi, ali svi bole! Svjedoci smo uvreda, komentara i užasnih poruka koje šaljemo jedni drugima. Iako neizgovorene uživo, riječi mržnje nekada bole jednako kao najžešći udarci. Sloboda govora nije alibi za govor mržnje na internetu. Budimo svjesni težine koju riječi nose i posljedica koje ostavljaju. Budi drugačiji, blokiraj hejt!“ – glavna je poruka kamapanje koja je ostavila snažan utisak i postala prepoznatljiva u javnosti.

Iako ne stvaraju modrice, riječi mogu da bole. Previše olako pišemo mržnju. Često pišemo ono što ne bismo izgovorili uživo. Počni uvijek od sebe. Blokiraj hejt!