Novost

Centar za sigurni internet poziva na učešće u online kvizu povodom Dana sigurnijeg interneta 7.2.2023. godine

Print Friendly, PDF & Email

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day — SID) je međunarodni dan koji se na inicijativu Europske komisije globalno obilježava već jubilarnih 20 godina s ciljem promovisanja sigurnog i odgovornog korištenja interneta i drugih digitalnih tehnologija. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, socijalne i dječije zaštite, telekomunikacija, medija i drugi promoviraju sigurnost djece u digitalnom okruženju, kao dio korporativne i društvene odgovornosti iz oblasti zaštite dječijih prava i prevencije nasilja nad djecom.

Ovaj dan se u Bosni i Hercegovini obilježava od 2011. godine na inicijativu Centra za sigurni internet koji Vas ovim putem poziva da zajedno osiguramo sigurno digitalno okruženje za svu djecu i mlade u Bosni i Hercegovini.

Dan sigurnijeg interneta 2023. godine (SID 2023) će se obilježiti pod sloganom „Zajedno za bolji internet” (“Together for a Better Internet”) 7. februara 2023. godine.

Vođeni uspjehom prethodnih kampanja, Centar za sigurni internet i ove godine na Dan sigurnijeg interneta  organizuje takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola u BiH na temu sigurnosti na internetu.

Takmičenje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje digitalnih tehnologija, koji će biti dostupan putem web platforme Centra za sigurni internet www.sigurnodijete.ba na dan obilježavanja SID-a 2023, dana 7. februara, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja. Pobjednici i osvojene nagrade će biti objavljeni na stranici Centra za sigurni Internet, nakon čega je planirana svečanost proglašenja pobjednika i dodjele nagrada.

I ove godine obilježavanje SID-a podržavaju partneri i sponzori Centra za sigurni Internet koji su prepoznali značaj zaštite djece i mladih na internetu i osigurali nagrade kao što su mobitel, pametni sat, Kaspersky Safe Kids kartice i druge vrijedne nagrade, te ujedno rade na promociji SID 2023 i Centra za sigurni Internet, kao i podizanju svijesti o sigurnom korištenju digitalnih tehnologija.

Više informacija o kvizu možete naći na www.sigurnodijete.ba