Новост

Бајке и басне које уче дјецу да воле и поштују културне и друге различитости

Print Friendly, PDF & Email

Драга дјецо, драги родитељи, учитељи и наставници, пред вама је интересантна илустрована књига Бајке и басне за дјецу, која садржи 15 оригиналних прича, награђених на конкурсу за најбоље ауторе/ке из Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе на тему културних различитости. Књига је доступна и у аудио-књизи Бајке и басне за дјецу и њеној верзији за дјецу са потешкоћама у развоју Бајке и басне за дјецу са потешкоћама у развоју, што је чини значајним ресурсом у приближавању културних и других различитости свој дјеци, како у породици, тако и у школи.

Приче су испричане на начин прилагођен најмлађима и са жељом да уз њих упознају највеће људске вриједности, али и оне које то нису. Родитељи и наставници уз ове бајке и басне могу дјецу да упознају са вриједностима доброте, племенитости, љубави, пријатељства, уважавања другог и другачијег, али и шта је то себичност, завист, љубомора, похлепа, пакост или мржња. Јунаци ових занимљивих прича су пуж, пчела, јеж, кенгур, овца, пас, фока, дабар, али и магична бића, виле, нимфе, патуљци и чаробњак уз покојег краља, краљицу и принцезу. Посебну вриједност овом штиву даје поучна страна ових бајки и басни, која открива, за дјецу, сасвим нове видике и поимања доброг и злог, живота и смрти, као и могућност да им се на топао и њима прилагођен начин представе многе врсте различитости, које не би требало да раздвајају људе, већ напротив, да их спајају. У њима, разнолика бића живе хармонично, укрштајући своје путеве и покушавајући да се међусобно разумију и кроз љубав и пријатељство помогну једни другима.

На крају књиге се налази кратак опис бајки и басни са порукама које носе, тако да родитељи или наставници могу да прилагоде садржај или начин на који је прича испричана добу или сензибилитету дјетета/дјеце.

Књига је настала у оквиру пројекта Образовање кроз игру, који је уз реализацију бројних активности имплементирао Невид театар из Бањалуке у партнерству са Удружењем драмских умјетника Србије у периоду од 1. јула 2020. године до 30. марта 20201. године, у оквиру Заједничког регионалног програма ”Дијалог за будућност: унапређење дијалога и друштвене кохезије у, и између, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије”, који проводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСКО, а финансира га Фонд УН-а за изградњу мира (УН ПБФ)“.