Новост

„Буди другачији, блокирај хејт“ назив је кампање која скреће пажњу на проблем ширења говора мржње на интернету.

Print Friendly, PDF & Email

Све поруке и говор мржње које оставите на интернету, тамо заувијек и остају. Због тога су они који су томе изложени практично стално “на мети” и од такве врсте насиља, које није ништа мање болно од физичког, не могу побјећи. Томе се мора стати у крај, порука је са почетка кампање под називом “Буди другачији, блокирај хејт”, коју је Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске покренуло с циљем заштите дјеце и младих на интернету, али и смањења говора мржње и сајбер насиља.

Управо је тај вид насиља посљедњих година у порасту и оставља трајне посљедице на живот и здравље младих људи, те је ова кампања наставак активности које су спроводили још 2014. и 2015. у кампањи за борбу против мржње на интернету “Но хејт”.

Главни циљеви пројекта су заштита младих кроз подизање свијести о говору мржње на интернету, те сајбер насиљу и ризику који оно представља, али и мотивисању људи да уче, дјелују и боре се за људска права у онлајн и стварном свијету. Фокус је управо на младим људима на које морамо посебно да обратимо пажњу. Кампања је у самом старту привукла велики број учесника, па су се у дискусији о овом све озбиљнијем проблему могли видјети и представници институција Српске, медија, психолози, правници, инфлуенсери, као и они који су сусрели са овим видом насиља.

„Мржња увијек оставља трагове. Нису сви видљиви, али сви боле! Свједоци смо увреда, коментара и ужасних порука које шаљемо једни другима. Иако неизговорене уживо, ријечи мржње некада боле једнако као најжешћи ударци. Слобода говора није алиби за говор мржње на интернету. Будимо свјесни тежине коју ријечи носе и посљедица које остављају. Буди другачији, блокирај хејт!“ – главна је порука камапање која је оставила снажан утисак и постала препознатљива у јавности.

 

Иако не стварају модрице, ријечи могу да боле. Превише олако пишемо мржњу. Често пишемо оно што не бисмо изговорили уживо. Почни увијек од себе. Блокирај хејт!