Новост

Видео-садржаји за дјецу и родитеље о насиљу на интернету

Print Friendly, PDF & Email

Насиље може да има најразличитије облике и није увијек једноставно препознати да је неко злостављан. Као и у стварном, и у дигиталном свијету посебно су у опасности дјеца и потребно је да дјеца и њихови родитељи знају шта је то насиље на интернету и како се могу заштитити од таквог насиља.

Плави телефон доноси неколико едукативних и информативних видеа намијењених родитељима и дјеци о томе шта је насиље на интернету, како га препознати, како уочити да је дијете жртва таквог насиља и коме се обратити у том случају.

Жртве насиља се, било на интернету или у стварном животу, суочавају са великим страхом и сумњају у себе и своје вриједности, а посебно дјеца, која не знају коме да се обрате у том случају. У овом видеу родитељи могу сазнати како да препознају 5 знакова да је њихово дијете можда изложено насиљу, како да му пруже подршку и коме да се обрате у таквим ситуацијама.

Дјеца се на интернету често суочавају са исмијавањем, пријетњама и садржајима увредљивог садржаја и при томе осјећају кривицу за насиље које им се дешава. У овом видеу дјеца могу сазнати шта је то насиље путем интернета, како се заштитити на интернету и добити корисне савјете Плавог телефона, којем се увијек могу обратити за подршку у таквим случајевима.

Интернет је сјајно и забавно мјесто, али и мјесто гдје је свако треће дијете жртва насиља на интернету и гдје је изложено исмијавању и изругивању, а такве поруке дјецу могу да боле једнако као и да су изговорене. У овом видеу дјеца могу сазнати да такво понашање није у реду и да треба да потраже подршку некога ко ће их заштитити уколико им се нешто слично догодило и ако се при томе осјећају тужно, потиштено и усамљено. Плави телефон доноси савјете како то могу учинити.

Многа дјеца не знају да када поставе или подијеле своју фотографију или личне податке на интернету, они постају видљиви свима, па и непознатим људима који нису њихови пријатељи и који их могу злоупотријебити и тиме им нанијету штету. У овом видеу дјеца могу сазнати шта су груминг и секстинг и зашто је важно да добро размисле прије него што то ураде.