Новост

Видео-серијал за дјецу и наставнике о медијској писмености

Print Friendly, PDF & Email

Видеосеријал о медијској писмености на You Tube каналу „Кратак садржај“ аутора Ернада Осмића, наставницима пружа квалитетан материјал за рад са дјецом како да боље разумију медије, деконструишу медијске поруке, оглашавање, цензуру и сл. а дјеци на једноставан и едукативан начин приближава медијску писменост и указује на важност стицања вјештина медијске писмености.

У времену пандемије вируса Ковид-19, у којем су се дјеца из учионица преселила у виртуелни свијет образовања и већину свог времена проводе пред екранима, Ернад Осмић, наставник босанског језика и књижевности, на You Tube каналу „Кратак садржај“ покренуо је видео-серијал о медијској писмености, који је креиран уз подршку заједнице иновативних наставника. Серијал у четрнаест кратких епизода доноси занимљив и едукативан садржај о различитим темама из ове области. Наставници заједно са својим ученицима кроз овај серијал могу да сазнају о појмовима, настанку и значењу медија и медијске писмености, конзумирању медијског садржаја, маркетингу, цензури, медијској политици, власништву и сл. Серијал садржи сљедеће епизоде:

Прва епизода Увод у медијску писменост појашњава појмове медија и медијске писмености, медијских порука, њиховог значења, текстуалног детерминизма, кодирања, декодирања и медијских посљедица, те која је улога медијске писмености и вјештина које помоћу ње усвајамо.

Друга епизода Историја медија (1. дио) говори о историјском путу медија, условљеном  све већим бројем информација, које су се кроз историју на различите начине конзумирале, преносиле и мијењале начин комуникације.

Трећа епизода Историја медија (2. дио) приказује брзи развој медија у 20. и 21. вијеку, који нема премца у историји човјечанства.

Четврта епизода Маркетинг и медији доноси кратак историјат оглашавања, које се промовише уз конзумирање информативног, забавног и едукативног медијског садржаја и истиче важност медијског описмењавања ради разумијевања маркетиншких порука.

Пета епизода Дигитални маркетинг говори о дигиталном маркетингу, који је појавом нових технологија замијенио традиционални маркетинг и с тим у вези објашњава појам алгоритма.

Шеста епизода Цензура се бави облицима медијске цензуре и начинима на који се проводи.

Седма епизода Медији и ум говори о томе како и на који начин конзумирање медија утиче на ум човјека и на његов свакодневни живот.

Осма епизода Медији и вијести приказује однос медија и вијести, који се упоредо развијао кроз историју и важност разумијевања, презентовања, интерпретације и уређивања вијести.

Девета епизода Пропаганда се бави пропагандом, која представља „тамну“ страну медија и маркетинга, чије ширење дезинформација може нанијети много штете људском друштву.

Десета епизода Медији и политика објашњава зашто политика у животу људи заузима важно мјесто и како су томе допринијели дигитални медији, друштвене мреже и развој интернета уопште.

Једанаеста епизода Медијско власништво говори о томе зашто је важно знати ко производи медијске поруке и медијске садржаје и ко има власништво над медијима, тј. над уређивачком политиком одређеног медија.

Дванаеста епизода Дигитални медији појашњава разлику између масовних и дигиталних медија, и истиче огроман утицај и важност које дигитални медији данас имају у друштву.

Тринаеста епизода Когнитивне пристраности & lогичке заблуде говори о неколико врста когнитивне пристраности којима смо склони при усвајању одређених информација и логичким заблудама, као начинима на које медији покушавају да „изврну“ стварност.

Четрнаеста епизода Вјештине медијске писмености резимира садржај претходних епизода серијала које обрађују теоријске аспекте медијске писмености и појашњава које су то вјештине медијске писмености, како их усвојити, примијенити и креирати.