Новост

Видео-туторијали о дезинформацијама у онлајн сфери

Print Friendly, PDF & Email

Полазећи од чињенице да су дигитални медији допринијели не само бржем и лакшем стварању и ширењу информација него и различитих видова дезинформација, Mediacentar Sarajevo креирао је три кратка видео-туторијала на тему дезинформација у онлајн  сфери, које води Донара Баројан, експерткиња из подручја дезинформационих кампања и сајбер ратовања.

Први видео назван „Праћење дигиталних и друштвених медија“ говори о различитим модалитетима праћења дигиталних и друштвених медија, као што су праћење према кључним ријечима и/или праћење цјелокупног садржаја који производе непријатељски медији у смислу креирања дезинформационе мреже коју желимо да пратимо на одређеном језику или у одређеној земљи, те о доступним алатима који се користе у те сврхе, напримјер, Feedly.com, 4chan, 8chan, Buzzsumo.com итд.

С обзиром на то да се визуелни садржаји, по правилу, шире мрежом брже и ефикасније него писани текстови, други видео-туторијал под називом „Провјера видео-садржаја“ посвећен је савјетима и алатима који се користе у сврху провјере истинитости и вјеродостојности слика и видео-садржаја, као што су Yandex.com/images, Reveye, Dataviewer, Forensically итд.

Посљедњи, трећи видео-туторијал назван „Лажни и злонамјерни налози на друштвеним мрежама“ посвећен је откривању неаутентичних или аутоматизованих корисничких налога на друштвеним мрежама. Уз то, овај видео садржи и упутства за коришћење алата за транспарентност друштвених медија у циљу откривања злонамјерних огласа и страница.

Сва три видео-туторијала титлована су на босански, македонски, албански и енглески језик, а доступни су ovdje.