Новост

Водич за наставнике – интерактивна књига о безбједности дјеце на интернету

Print Friendly, PDF & Email

Наставник/ца сте и желите да разговарате са својим ђацима о онлајн безбједности? Представљамо вам интерактивну књигу о безбједности дјеце на интернету „Водич за наставнике“ коју је 2020. године креирала Међународна телекомуникациона унија (ИТУ). У књизи ћете пронаћи корисне и занимљиве вјежбе које ће вам помоћи да својим ученицима/цама пренесете основна знања о онлајн безбједности.

„Водич за наставнике“ је приручник о безбједности дјеце узраста 9-12 година на интернету намијењен учитељима/цама и наставницима/ама који садржи препоруке и ресурсе за извођење вјежби у учионици. Циљ ових активности јесте подстицање ученика/ца и наставника/ца на разговор о безбједности на интернету и начину рјешавања проблема који могу да се појаве док дјеца бораве онлајн.

 Водич је подијељен на седам тематских модула који садрже:

 • Укупно вријеме трајања вјежбе
 • Циљеве
 • Увод у тему
 • Начин рада: индивидуални/групни
 • Прибор за рад
 • Смјернице за наставнике/це
 • Питања за разговор
 • Рјешења

Теме које модули обрађују назване су:

 1. Упознајте се са својим правима – циљ овог модула јесте да се дјеца упознају са Конвенцијом о правима дјетета, науче како разликовати своје жеље од својих права и сазнају како дигитална технологија може да утиче на дјечја права.
 2. Под будним оком – циљ овог модула јесте да дјеца почну развијати свијест о проблему приватности на интернету, о томе које личне податке могу да подијеле на интернету и коме и о посљедицама које из тога могу да произађу.
 3. Истина или лаж – циљ овог модула јесте да дјеца науче да не треба слијепо вјеровати свим информацијама које су доступне на интернету и да треба провјеравати њихову истинитост.
 4. Будите фини – циљ овог модула јесте да дјеца развију свијест о лијепом понашању на интернету и да схвате у којим ситуацијама је пожељно блокирати непримјерено понашање на интернету.
 5. Помоћ! – циљ овог модула јесте да дјеца схвате да различити људи различито реагују на случајеве цyбер насиља те да науче шта требају учинити и гдје потражити помоћ и подршку уколико им се нешто лоше деси на интернету.
 6. Опасност – циљ овог модула јесте да дјеца развију свијест о различитим облицима потенцијалних опасности које носи боравак на интернету и о томе коме треба да се обрате за помоћ уколико им се нешто лоше деси на интернету.
 7. Анти-вирус – циљ овог модула јесте да дјеца науче шта могу да ураде да би заштитили свој компјутер или уређај од вируса.

У циљу додатног усавршавања материјала, на крају Водича наставници/е се позивају да испуне сет питања и подијеле своја искуства и запажања о предузетим активностима.

Преузмите Водич за наставнике.