Новост

Дан безбједнијег интернета

Print Friendly, PDF & Email

Дан безбједнијег интернета (Safer Internet Day – SID) је међународни догађај који се на иницијативу Европске комисије од 2004. године глобално обиљежава сваког другог уторка у фебруару, под одређеним слоганом који ставља акценат на одређену проблематику.

Овај догађај, који је током година постао веома важан у сегменту онлајн безбједности и који се данас обиљежава у приближно 170 земаља свијета, покренула је мрежа центара за безбједнији интернет Insafe/INHOPE (SIC), као једну од својих најранијих акција. Сваке године, Дан безбједнијег интернета жели да подигне свијест о тренутним, али и новим интернетским проблемима, од онлајн насиља, преко друштвених мрежа до дигиталног идентитета и учинити интернет бољим и безбједнијим мјестом за све, а посебно за дјецу и младе. Промовише одговорнију употребу ИК технологије од стране дјеце и младих, пружа помоћ по питању заштите дјеце на интернету и залаже се за оснаживање дјеце и младих у онлајн свијету.

Сваке године Дан безбједнијег интернета позива многе актере на националном и међународном нивоу, родитеље, васпитаче, цивилно друштво, доносиоце одлука, индустрију, као и младе кориснике да се активно укључе у стварање и одржавање бољег и безбједнијег дигиталног окружења за дјецу и младе.

У Босни и Херцеговини овај догађај се обиљежава од 2011. године, на иницијативу удружења „Међународног форума солидарности – ЕММАУС“ (MFS-EMMAUS), у организацији Centra za sigurni internet u BiH, са циљем реализације превентивних и промотивних активности на заштити дјеце и младих при коришћењу ИК технологија.

Регулаторна агенција за комуникације у сарадњи са различитим институцијама, организацијама и компанијама од 2011. године учествује у обиљежавању овог дана. Том приликом бројни актери из области образовања, заштите дјеце, медијске политике и телекомуникационог сектора промовишу безбједно и одговорно коришћење интернета и информационо-комуникационих технологија. Регулаторна агенција за комуникације потиче и кориснике дозвола за обављање дјелатности даваоца приступа интернету да се прикључе обиљежавању овог датума и развијају и промовишу  своје активности у домену заштите дјеце на интернету.

Сваке године у овом догађају учествује све већи број ученика, који уз своје наставнике, васпитаче и социјалне раднике, кроз разне активности и такмичења уче о важности медијске писмености и савладавају нове вјештине које ће им омогућити безбједан боравак у онлајн свијету.