Новост

Дигитално благостање/добробит за дјецу и младе

Print Friendly, PDF & Email

Дјеца и млади људи одрастају у online свијету и веома је важно да буду свјесни огромног утицаја технологије и интернета на њихов физички, ментални и емоционални живот, да знају како да брину о себи и другима када бораве на мрежи и да својим уравнотеженим дигиталним животом постигну дигитално благостање/добробит.

Зашто је дигитално благостање/добробит важно за дјецу и младе?

Дјеца и млади проводе много времена пред екранима користећи различите технолошке уређаје што може имати многе позитивне, али и негативне утицаје на њихов живот. Учење, повезивање са пријатељима, дијељење искустава су неке од многих предности интернета које могу побољшати њихов живот. Али постоји и она друга “тамнија страна” интернета која доноси негативна искуства, угрожава њихову сигурност и често доводи до нискoг нивоа размишљања о себи, свом односу са другима и животу уопште. Прекомјерна употреба екрана и провођење превише времена на друштвеним мрежама често се везује за проблеме менталног здравља младих, који се упоређују са често нералним и искривљеним представљањима других особа и при томе се осјећају тјескобно и неадекватно у погледу свог изгледа и начина живота.

Количина времена проведеног пред екранима, али и садржај који дјеца и млади конзумирају, за родитеље представљају велику бригу, али они често не знају на који начин помоћи дјеци да схвате колико је важно уравнотежити њихов дигитални живот са оним који се одвија изван мреже, што је једини пут ка дигиталном благостању. Активности које нису везане за технолошке уређаје, квалитетан одмор и сан, игра и друштвени односи “лицем у лице” су темељ дигиталног благостања дјеце и младих, тј. уравнотеженог кориштења технолошких уређаја уз квалитетне садржаје. Родитељи би дјеци у зависности од њиховог узраста требали пружити подршку да разумију да боравак на интернету (не умањујући његове позитивне стране) у њихово слободно вријеме није важнији од школских обавеза, породице, ваншколских активности и хобија који искључују технологију.

Bessi/Pixabay

Како постићи дигитално благостање/добробит дјеце и младих? – савјети родитељима 

Разговарајте са својом дјецом

Организујте разговор о кориштењу технолошких уређаја и интернета у вашој породици, његовим добрим и лошим странама, садржајима којима дјеца приступају online и сигурности на интернету. У разговору у зависности од узраста дјеце поставите питања која се тичу њихових online навика:

 • Шта воле радити на интернету и уз технолошке уређаје?
 • Знају ли колико времена би требали проводити уз различите екране?
 • Које их ствари чине сретнима, несретнима, тужнима итд. када користе технологију?
 • Осјете ли да од тога имају користи и ако имају, које су то?
 • Знају ли разлучити позитивне од негативних садржаја на мрежи?
 • Знају ли како остати сигурни online и коме требају пријавити уколико је њихова сигурност угрожена?

Дајте примјер својој дјеци

Уколико ви већину свог слободног времена проводите уз паметни телефон, лаптоп и друге технолошке уређаје, дајете лош примјер свом дјетету. Створите у вашем дому окружење које није фокусирано на њихову претјерану употребу.

Родитељска контрола

Пронађите апликације које ће вашој дјеци створити сигурно окружење у којем ће развијати добре дигиталне навике, а вама понудити опције уз које можете поставити ограничење времена репродукције и додијелити приступ одређеним апликацијама и контактима. Једна од таквих апликација је Samsung Kids.

Вријеме одмора

Укажите дјеци на важност одмора и сна за њихов раст и развој, што омета употреба дигиталних уређаја у ноћним сатима.

Дигитални детокс

Као и одраслима и дјеци је потребан дигитални детокс. Претворите га у породични изазов и покажите дјеци да се могу забавити и научити креативне ствари без кориштења дигиталних уређаја и унапријед планирајте заједничке активности:

 • Означите кућне зоне без технологије.
 • Вратите се хобијима и природи.
 • Осмислите породичне друштвене игре.
 • Кухајте заједно.

Mikhail Nilov/Pexels

 • Заједнички се бавите спортом.
 • Подстакните дјецу на креативне активности (цртање, музицирање, прављење фигурица, фотографисање и др.)
 • Гледајте филмове у кину.
 • Упутите дјецу на аналогне верзије књига, новина, стрипова и др.
 • Држите екране изван домета.
 • Допустите дјеци да предлажу идеје и активности.