Новост

Дигитално благостање/добробит

Print Friendly, PDF & Email

У времену у којем је технологија постала свепристутна и неизоставна у свакодневном животу, тешко је избјећи дигитални стрес који утиче на све сегменте људског живота. Због тога је веома важно сагледати како кориштењем технологије можемо управљати својим дигиталним животом и учинити га богатијим и љепшим, тј. како постићи дигитално благостање/добробит. 

Шта је дигитално благостање/добробит?

Претјерано кориштење екрана и технолошких уређаја који су неизбјежни у свакодневним активностима може негативно утицати на ментално, физичко и емоционално здравље људи, што резултира различитим медицинским проблемима и проблемима у интеракцији са породицом и пријатељима. С тим у вези, често постављано питање: „Колико је превише?“, нема одговора, јер зависи од саме особе и самоконтроле укључене у управљање личним дигиталним животом. Joint Information Systems Committee – JISC дигитално благостање/добробит дефинише као утицај технологија и дигиталних услуга на ментално, физичко и емоционално здравље људи и сложен концепт који се може посматрати из различитих перспектива и у различитим концептима и ситуацијама.

Према индивидуалној перспективи, дигитално благостање представља лични контекст учења и рада уз разумијевање позитивних и потенцијално негативних аспеката учешћа у дигиталним активностима и свјесност начина управљања и  контроле над њима ради побољшања добробити.

Друштвена и организацијска перспектива укључује пружаоце дигиталних система, услуга и садржаја чија је одговорност осигурати добро управљање и подржавање тих система и учинити их доступним и праведним. Веома је важно оснажити и оспособити кориснике на начин који подржава и/или побољшава њихову добробит.

Како постићи дигитално благостање/добробит?

Да би успјешно управљали својим дигиталним животом, најприје треба развити свијест о својим дигиталним навикама и поставити себи неколико питања:

 • Како, колико и на који начин користите технолошке уређаје?
 • Осјећате ли да вам је технологија “завладала” животом?
 • Осјећате ли презасићеност информацијама или притисак и стрес због друштвених мрежа или порука?
 • Да ли често посежете за телефоном без разлога и узнемирени сте када га заборавите?
 • Имате ли проблема са спавањем?
 • Да ли вас ваше дигиталне навике ометају у комуникацији са породицом и пријатељима?
 • Да ли сте занемарили своје интересе и хобије?

На вашем путу до дигиталног благостања требате пронаћи начине како да то постигнете, а неки од њих су:

Поставите границе и пратите своју дигиталну активност: Иако живимо у свијету технологије окружени различитим технолошким уређајима, поставите границе у времену у којем користите дигиталне уређаје и пратите своју дигиталну активност. Већина паметних телефона вам омогућава праћење ваших активности кроз дневна ограничења за wеb странице и апликације које користите. Да би пронашли равнотежу с технологијом која вам одговара, Google је свима омогућио алате потребне за развој властитог осјећаја дигиталне добробити. Потражите и друге апликације уз помоћ којих можете ограничити кориштење свог уређаја.

Ноћу искључите звукове за обавијести и затамните свој заслон: Изаберите апликације уз помоћ којих можете телефон ставити у ноћни начин рада и тако онемогућити добијање порука и обавијести.

Укључите се у активности без технолошких уређаја: Вратите се хобијима, укључите се у креативне активности и што више боравите у природи и вјежбајте.

Karolina Grabowska/Pexels

Комуникација у стварном времену нека вам буде приоритет: Покушајте се „одмаћи“ од својих паметних телефона и што више свог времена комуницирајте са људима без технолошких уређаја. Шаљите што мање е-порука и више разговарајте са људима.

Смањите вријеме које проводите уз друштвене мреже и друштвене медије: Друштвене мреже и друштвени медији играју важну улогу у комуникацији и информисању, али њихова прекомјерна употреба може узроковати осјећаје потиштености, депресије, усамљености и социјалне искључености. Комуникација “лицем у лице” је незамијењива и потребна у стварном животу.

Дигитална детоксикација: Уколико желите да смањите или елиминишете вријеме употребе дигиталних уређаја и друштвених мрежа и на тај начин побољшате своје ментално здравље, потребно је посветити се дигиталном детоксу. Доносимо вам неколико савјета како то можете учинити:

 • Одредите вријеме трајања детоксикације (викенд, 7 дана или више);
 • Вратите контролу над вашим дигиталним навикама:
 • Разбистрите ваш ум и боље користите ваше вријеме и ментални простор;
 • Замијените своје дигиталне навике нечим што не укључује технологију;
 • Ако баш не можете, замијените их продуктивнијим навикама (читајте књиге online, похађајте online курсеве и др.)
 • Обавијестите људе да се на неко вријеме “повлачите” са друштвених мрежа.