Новост

Други састанак неформалне мреже актера у области МИП

II састанак неформалне мреже актера активних у области МИП
Print Friendly, PDF & Email

Други састанак институција и организација активних у области медијске и информационе писмености Регулаторна агенција за комуникације организовала је 4. фебруара 2020. године у Swissotel Сарајево, у сарадњи са Фондацијом Медиацентар Сарајево и Факултетом политичких наука Универзитета у Сарајеву. Састанку је присуствовало 50 представника институција и организација активних у области медијске и информационе писмености.

Сврха састанка била је планирање активности у оквиру иницијативе за обиљежавање Дана медијске и информационе писмености од 27. марта до 5. априла 2020. године, те дискусија о приједлогу начина функционисања неформалне мреже актера у области медијске и информационе писмености.

Разматрана је  могућност да Агенција преузме улогу координатора мреже с обзиром на то да је то пракса многих регулатора, и да новоформирано Одјељење за садржај и медијску писменост Агенције омогућава провођење те активности. Учесницима је сугерисано да се приликом израде видео-материјала о медијској и информационој писмености обрати пажња на аспекат приступачности особама са инвалидитетом, кроз титловање или друге расположиве технике. Учесници су позвани да потпишу Декларацију о значају медијске и информационе писмености, уколико то до сада нису учинили.

Представници Фондације Медиацентар Сарајево подсјетили су на њихов ангажман у овој области, првенствено у оквиру пројекта Медији за грађане, грађани за медије, уз приједлог да се у актуелној посљедњој години реализације пројекта заједнички напори усмјере на израду стратегије за медијску и информациону писменост, образовањем неформалне радне групе за израду стратегије.

Агенција је представила конкретне приједлоге за рад неформалне мреже, те приједлоге за обиљежавање Дана медијске писмености у БиХ, по узору на иницијативу Европске комисије Европска седмица медијске писмености. Учесници састанка подржали су иницијативу, међутим, усљед избијања  пандемије вируса Ковид-19 обиљежавање овог догађаја одгођено је до даљњег.