Новост

„Дружимо се са Сангом“ – Интерактивна књига о безбједности на интернету

Print Friendly, PDF & Email

Драга дјецо, интерактивну књигу о безбједности дјеце на интернету, Дружимо се са Сангом, креирала је Међународна телекомуникациона унијаИТУ 2020. године у намјери да вас забави и пренесе вам основна знања о вашим правима на интернету и о томе како можете на безбједан начин да користите све предности интернета.

Књига „Дружимо се са Сангом“ састављена је од занимљивих вјежби путем којих можете да провјерите ваше знање о правима дјеце на интернету, дијељењу личних података, о томе шта да учините када примите злонамјерну поруку, или шта да предузмете уколико се из одређеног разлога не осјећате безбједно на интернету. Препоручујемо вам да вјежбе урадите у друштву родитеља или неке друге одрасле особе од повјерења.

У наставку сазнајте које све важне теме књига обрађује:

  • Права дјеце на интернету (садржи вјежбе које ће вас упознати са Конвенцијом о правима дјетета, посебно са три најважија права која се тичу дјечјег коришћења друштвених мрежа).
  • Приватност (садржи вјежбе које ће вам предочити важност чувања приватности на интернету кроз упознавање с тим шта су лични подаци, како их треба чувати и сл.)
  • Провјеравање истинитости информација на мрежи (садржи вјежбе које ће вас научити како можете да провјерите истинитост виђених или прочитаних информација на интернету.)
  • Понашање на интернету (садржи вјежбе које ће вас потакнути на размишљање о лијепом понашању на интернету и представити вам могућности блокирања других на интернету.)
  • Узнемиравање на интернету (садржи вјежбе које ће вас научити томе да никакав вид насиља или узнемиравања на интернету није у реду, као и томе гдје да потражите помоћ уколико се нађете у улози жртве дигиталног насиља.)
  • Ризици у дигиталном свијету (садржи вјежбе које ће вас упознати са онлајн ризицима као што је комуницирање са непознатим особама и које ће вас упутити на то гдје можете да потражите помоћ уколико се нађете у ризичним ситуацијама.)
  • Заштита уређаја од вируса (уз ове вјежбе сазнаћете како можете да заштитите ваше уређаје од вируса.)