Новост

Дубоки web и тамни web – различите скривене стране интернета

Print Friendly, PDF & Email

Појмови „дубоки web“ и „тамни web“ нису синоними, иако се могу знатно преклапати. Првенствено због тога што се налазе на „скривенијој“ страни интернета и потребан је опрез када се приступа овим нивоима интернета.

При помену ова два појма, многима није јасан концепт њиховог дјеловања. Осим што звуче „мистериозно“ и „злокобно“, најчешће недоумице се односе на њихове разлике, начин функционисања и приступа, а посебно на питања потенцијалне опасности и сигурности кориштења. За њихово разумијевање корисно је научити више о три нивоа интернета.

Површинска мрежа или површински web

Површинска мрежа (енгл: surface web; visible web) је јавни, лако доступни дио интернета којем може свако приступити и који је лако претражив путем web претраживача и тражилица као што су Google, Yahoo и др. Тражилице индексирају доступне web странице које потом нуде корисницима уз приказивање најрелевантнијих резултата. Све што је видљиво на интернету је дио површинског weba и чине га многе web странице, као што су информативне странице, странице за е-трговину, видео платформе и др., али он заузима само 4% цијеле мреже. Преосталих 96% заузимају дубока мрежа и тамна мрежа.

Дубока мрежа или дубоки web

Дубока мрежа (енгл. deep web) је мјесто које свакодневно посјећујемо када приступамо интернету, а да тога вјероватно нисмо ни свјесни. Иако је позната као скривена или невидљива мрежа, дубока мрежа заузима већину интернета а укључује странице које тражилице не индексирају и које захтијевају познавање тачне адресе странице којој се приступа и пријаву са корисничким именом и лозинком. Многе почетне web странице као што су е-пошта и банкарство, web странице друштвених мрежа, streaming услуге и др. се налазе на површинском webu, али чим се пријавите на свој рачун, ушли сте у дубоку мрежу. Такође, то је и садржај ваших личних рачуна на друштвеним мрежама, е-рачуна и банкарских рачуна. Многе интранет странице фирми, школа и различитих организација одржавају своје приватне мреже које су створене за интерну употребу и комуникацију, али су повезане са  интернетом. Иако се чини да је садржај на дубокој мрежи којим приступамо са лозинком и који се већином састоји од фотографија, видеозаписа, личних података и др. „сигуран“, што већином и јесте, он се налази на интернету и подложан је пробијању сигурносног система и приступању вашим подацима. Због тога је важно заштитити лозинке за све дијелове дубоке мреже које често користите.

Тамна – мрачна мрежа или тамни – мрачни web

Тамна мрежа (енгл. dark web; darknet) је мали дио дубоке мреже, који је намјерно сакривен и недоступан уобичајеним web прегледницима. Дјелује са високом стопом анонимности, али не укључује само илегалне активности и радње, што имплицира његов назив. Због своје природе приватности и анонимности, он омогућава људима да иду на web локације без каталога историје претраживања, претраживање скенираних верзија јединствених књига и публикација, слободу приступа интернету у земљама са повећаном цензуром и прописима и заштиту властите приватности на мрежи. Међутим, већина активности на тамној мрежи одвија се у сврху илегалних, криминалних и незаконитих радњи и услуга и то прилично лако. Трговина оружјем, људима, дрогом, крађа информација и идентитета, као и садржаји који укључују расизам, разне врсте злостављања и насиља су само неке од активности које се одвијају на тамној мрежи.

Како приступити Тамној мрежи?

Најмоћнији интернет алат за приступ његовој тамној страни је Tor Browser (The Onion Router) који је кодиран и код којег се трансфер интернет података одвија случајним одабиром кроз велики број сервера. Информације одабира кроз низ шифрираних слојева (попут лука) и на тај начин корисницима нуди већу анонимност. Прегледник је бесплатан и легалан и може се преузети и инсталирати, а приликом његовог кориштења препоручује се уграђивање и ажурирање поузданог сигурносног софтвера и кориштење ВПН-а на јавним мрежама.

Разлика између дубоке мреже и тамне мреже

Иако се и дубока и тамна мрежа у односу на приступ садржају налазе „испод површине“ интернета, дубока мрежа је етички и морално прихватљивија, јер је основни разлог оваквог приступа интернету осигурање личних података и сигурности код приступа, док је тамна мрежа углавном скривено мјесто на којем се одвијају илегалне, криминалне и незаконите активности, често упитних етичких и моралних вриједности. Тамна мрежа је дубљи дио дубоке мреже и прије него се „упутите“ тамо, морате знати да она може представљати озбиљну опасност по вашу сигурност, па уколико јој ипак приступите, преузмите све потребне мјере предострожности и заштите на интернету.