Новост

Едукативни спотови на тему заштите дјеце на интернету

Print Friendly, PDF & Email

У оквиру пројекта “Заштита дјеце на Интернету у системима корисника дозвола Регулатрне агенције за комуникације”, реализована је серија едукативних спотова за дјецу школског узраста. Ријеч је о пет едукативних спотова који су намијењени ђацима, педагозима и родитељима, а којима је заједничка тема безбjедно кориштење интернета и дигиталних технологија.

У овом серијалу посебно су наглашене потенцијалне опасности на интернету, као што су непримјерени и штетни садржаји, проблеми заштите и начин одабира позитивних садржаја. Такође, указује се на опасности од прекомјерног кориштења екрана и дигиталних технологија, на потребу успостављања здравих медијских навика, на опасности од нежељеног контакта и електронског насиља, како се заштитити и гдје потражити помоћ, као и опасности везане за заштиту личних података. Едукативни спотови баве се и друштвеним мрежама, односно, конкретним савјетима за кориштење најпопуларнијих мрежа које користе дјеца у Босни и Херцеговини, као и питањем сигурног и ефикасног кориштења платформи које се најчешће користе у онлајн настави.

Едукатори у спотовима су дјечији и школски психолози и прихотерапеути, проф.др Ивана Зечевић и Саша Рисојевић.

Регулаторна агенција за комуникације обезбиједила је спотове доступним и бесплатним за све школске и педагошке установе у Босни и Херцеговини, које их могу користити као модуле на часовима разредне наставе. Такође, бесплатни су и слободни за емитовање свим заинтересованим ТВ емитерима, у њиховим школским, дјечијим и образовним програмима.

Спотови су титловани на службеним језицима у БиХ.