Новост

Заштита дјеце и малољетника на интернету (Анализа стања у БиХ у сегменту носилаца дозвола Регулаторне агенције за комуникације)

Print Friendly, PDF & Email

У оквиру прве фазе пројекта „Заштита дјеце на Интернету у системима корисника дозвола Регулаторне агенције за комуникације“, који се реализује слиједом Средњорочног плана рада Агенције, израђен је документ под називом: „Анализа стања испуњавања обавеза даваоца приступа Интернету у погледу заштите малољетника, прегледа међународне праксе и препоруке за унапређење регулаторног оквира у БиХ“.

Анализа је резултат компаративног истраживања којим је обухваћена тренутна пракса, регулаторни оквир у БиХ и региону, пракса земаља ЕУ, преглед мјера које предузимају пружаоци приступа интернету у БиХ, преглед међународних и домаћих правних инструмената у овој области, са укљученим препорукама за унапређење стања у БиХ у погледу заштите дјеце и малољетника на Интернету.

У процесу израде документа, урађена су претходна истраживања домаће и међународне праксе, и одржан стручни скуп у Сарајеву, на којем су учествовали: носиоци дозвола за Интернет (ИСП), телеком-оператери, представници педагошких завода и ресорних министарстава на свим нивоима власти, полицијских дирекција у БиХ, међународних организација и Регулаторне агенције за комуникације.

Аутори Анализе су др Анђела Купрешанин-Вукелић, доцент на ФПН Универзитета у Бањалуци, др Зоран Ђурић, редовни професор и декан на ЕТФ у Бањалуци, и Милорад Савић, дипл.инж. информатике. Анализа је доступна ОВДЈЕ.