Новост

Зашто је фотографија важна?

Print Friendly, PDF & Email

Фотографија је увијек била средство уз помоћ којег можемо забиљежити посебне тренутке у животу и које ће нам на тај начин остати као трајна вриједност. Са појавом интернета и развојем паметне технологије, развиле су се и могућности фотографисања, уз које фотографија постаје важно средство информације, али и ефикасан облик манипулације.

 Још откада је француски фотограф Joseph Nicéphore Niépce 1826. године са свог прозора снимио прву трајну фотографију “Поглед с прозора у Ле Грасу” не престаје фасцинација фотографијом која је у посљедњих скоро 200 година постала важан „свједок“ историје и догађаја који су је обиљежили, али и драг лични пратилац многих тренутака „замрзнутих“ у времену.

„Поглед с прозора у Ле Грасу“ – 1826. (ФОТО: Joseph Nicéphore Niépce)

Фотографије представљају оно што је важно

Фотографијама се причају приче и прикупљају значајни тренуци који остају забиљежени у времену. Иако снимљене у тренутку, оне представљају драгоцјене успомене на људе, мјеста, предмете и ствари које дуго остају у сјећањима као трајна вриједност.

Свједоче о историји и тренуцима важним за људско човјечанство

Фотографије помажу у разумијевању и подучавању људске историје и генерацијама свједоче о људима, животињама и свијету какав је био прије садашњег времена.

Фотографије инспиришу

Уз фотографије можете сазнати више о свијету који вас окружује и могу вас инспирисати да доживите нова искуства, да путујете, учите и стварате нове хобије.

Simon/Pixabay

Фотографије граде везе

Уз фотографије можете упознати много нових људи, а са породицом и пријатељима који живе далеко остати у контакту и осјећати се блиско са њима.

Стварају јединствен језик и лако се дијеле

Уз фотографије можете развити сопствени језик којим можете изразити своје осјећаје који понекад надмашују ријечи. Можете уз помоћ различитих композиција, боја и контраста причати приче, писати блогове и слати поруке које ће други разумјети. Развојем технологије и интернета изражавање путем фотографије никада није било доступније, а њихово дијељење лакше и брже.

Квалитетно фотографисање

Фотографисати можете било када и било гдје, а при томе не морате посједовати скупе камере или фотоапарате. Захваљујући намјенским мрежним водичима можете научити много о свјетлу, композицији и уређивању фотографија које ћете на тај начин подићи на виши ниво, иако снимате вашим паметним телефоном.

Фотографија као средство информације

Фотографија игра веома важну улогу у начину на који се данас комуницира кроз медије. Било да је самостална или допуњује оно што се чита, слуша или гледа, фотографија носи поруку, побољшава њено разумијевање и привлачи пажњу према одређеној врсти информације за постизање посебног учинка.

Kalhh/Pixabay

Вјешто урађена фотографија може пренијети суштину онога што представља и прецизније објаснити ситуацију или догађај од текста чији контекст појачава и медијски садржај учинити занимљивијим и лакшим за разумијевање.

Фотографија као манипулација

Манипулације фотографијама користе се у различите сврхе, без обзира да ли се ради о забавном, умјетничком или информативном садржају. Најћешче се примјењују за потребе стварања лажних вијести и представљају било какав облик обраде фотографија као што су фотомонтажа, ретуширање, техничке поправке, примјена ефеката или додавање филтера. Лажни контекст фотографија појачава дезинформацију која се пласира и потребно је посједовати компетенције и вјештине како би се такви садржаји верификовали и познавати алате који то омогућавају.

Фотографија је добра и корисна за дјецу

Фотографија код дјеце подстиче креативност и самоизражавање и помаже у управљању стресом. Визуелне умјетничке активности развијају фину моторику и координацију код дјеце, подижу расположење и повећавају осјећај задовољства. Приближите фотографију својој дјеци и створите заједничке креативне тренутке са њима.

Bold5/Pixabay

Фотографија је умјетничка форма у сваком смислу те ријечи, а слике су њен медиј.