Новост

Игре за развијање вјештина медијске и информационе писмености

Print Friendly, PDF & Email

Представљамо вам три интерактивне онлајн игре или игре на табли које ће вам помоћи да унаприједите ваша знања и вјештине медијске и информационе писмености.

Пројекат Игре медија, игре информација настао је у Босни и Херцеговини са циљем да се кроз употребу иновативних и интерактивних едукативних алата – онлајн игара и игара на табли, младим људима приближи значај медијске и информационе писмености. Игре је креирала група медијски и информационо писмених младих људи уз помоћ њихових стручних ментора. Првобитно замишљене као игре на табли, игрице су се због пандемије вируса Ковид-19 морале да прилагоде и преселе у онлајн простор.

Играјте Медиринт, Разолав и Медиатлон на лаптопу или рачунару

 МЕДИРИНТ је игра која ће вас упознати са основним појмовима из области медијске и информационе писмености, али и појмовима као што су лажне вијести, медијска манипулација, значај медијске и информационе писмености у образовању итд. Игра се одвија у multiplayer моду – истовремено играју два играча, који се крећу кроз лавиринт уз помоћ стрелица на тастатури, а побједник је онај играч који стигне на циљ са највише освојених поена, тј. са највише понуђених тачних одговора.

 

 

 

 

РАЗОЛАВ је игра која ће вам помоћи да лакше препознате неке феномене из домена медијске и информационе писмености, као што су лажне вијести, дезинформације, пропаганда, clickbait и други. Игра се у multiplayer моду, на карти Босне и Херцеговине, подијељеној у 25 поља која представљају 25 најмногољуднијих градова БиХ, заједно са општинама које им природно гравитирају. Побјеђује играч који успије да описмени највећи број становника.

 

 

 

 

 

 

МЕДИАТЛОН је такође игра која ће вам помоћи да кроз четири различите категорије научите више о медијској и информационој писмености. Може да се игра у single player моду, гдје играч након уношења свог имена бира “креирај собу”, а након што одигра партију, има могућност да подијели ИД и на тај начин понуди другом играчу да се придружи. Партија се завршава након што се понуде одговори на сва питања, а побједник је играч који оствари бољи скор користећи заједнички ИД код.

 

 

 

 

Игре медија, игре информација настале су у оквиру регионалног пројекта за промоцију медијске и информационе писмености на Западном Балкану Медији за грађане – грађани за медије који је имплементирала Humanity in Action BiH, уз заједничку подршку Mediacentra Sarajevo и Европске уније.

Уколико вам више одговара да играте Медиринт, Разолав и Медиатлон на табли – преузмите их овдје, одштампајте и играјте. Сретно ?