Новост

ИТУ „Кампања за друштвене мреже за тинејџере“ – како да будете безбједни онлајн?

Print Friendly, PDF & Email

„Кампању за друштвене мреже за тинејџере“ креирала је Међународна телекомуникациона унија – ИТУ 2020. године у намјери да помогне младима од 13 до 18 година да буду безбједни у онлајн простору.

Тинејџери, ова кампања осмишљена је ради вас, вашег упознавања са правима која имате на интернету, те ризицима које собом носи боравак онлајн. Одговорите на изазове који су садржани у сљедећих осам тематских цјелина и ојачајте своје дигиталне вјештине.

Сазнај своја права на интернету

Кроз овај изазов провјерићете колико познајете ваша права на интернету (право на безбједност, право на добијање истинитих информација на мрежи итд.), те шта знате о дијељењу ваших ставова или туђих фотографија.

Овдје можете да се упознате са основним принципима Конвенције о правима дјетета, и сазнате колико је важно поштовати права других на друштвеним мрежама.

Сачувајте приватност

 

Овај изазов ће вас научити да је право на приватност на интернету, једно од права дјеце. Упутиће вас да увијек размишљате о томе шта објављујете на интернету и да водите рачуна о заштити личних података у дигиталном свијету.

 

Провјерите чињенице

Овај изазов ће вас потакнути на размишљање о томе како можете да провјерите тачност онога што видите или прочитате на интернету и шта можете да урадите у случају да препознате превару или лажну вијест.

Будите фини

 

Кроз овај изазов ћете се упознати са проблемом узнемиравања на интернету. Научићете како ниједан облик дигиталног насиља и узнемиравања нипошто није прихватљив, као и то гдје да потражите помоћ у случају да будете изложени узнемиравању на интернету.

 

Чувајте се тролова

 

Овај изазов говори о изложености младих неприкладном садржају, уз приједлоге како да се у таквим ситуацијама понашате и коме да се обратите за помоћ.

 

 

Успоставите границе

 

Овај изазов ће вас подсјетити на то да имате право да будете заштићени од потенцијално штетних садржаја. Даће вам приједлоге како да се заштитите од сексуалног злостављања на интернету и препоруке шта да учините ако до тога ипак дође.

 

Будите јако опрезни кад излазите са неkим

 

Овај изазов односи се на везе/пријатељства које остварујете у интернет окружењу. Навешће вас да размислите о томе колико су ризични лични сусрети са особама које сте упознали путем интернета и дати вам приједлоге о томе како да останете безбједни на мрежи.

 

Равнотежа

Овај изазов истиче важност контролисања времена које проводите пред екранима, уз препоруке како да успоставите равнотежу између времена проведеног на интернету и других офлајн активности.