Новост

Како препознати и превенирати зависност од интернета?

Print Friendly, PDF & Email

Истраживање које је КЈУ Породично савјетовалиште провело 2016. године показује да око 18% младих екстремно користи интернет, за 80% њих је интернет средство за дружење на друштвеним мрежама, док је око 47% младих доживјело неки од облика насиља на интернету. Подаци из истраживања показују да је знаке развоја зависности од интернета показало око 22% ученика, па се, узимајући у обзир вријеме проведено у околностима епидемије вируса ЦОВИД-19, може процијенити да су наведени проценти већи и да овом проблему треба приступити са још више пажње.

Препознајући интернет као мјесто које уз забаву и дружење може постати опасно мјесто за дјецу, али и предметом дјечје зависности, КЈУ Породично савјетовалиште Сарајево је са циљем буђења свијести о овом проблему израдило летак – мини брошуру за родитеље, у којем се и родитељи и дјеца могу упознати са потенцијалним ризицима на интернету и дефиницијама, симптомима и превенцијом зависности од интернета. Летак нуди родитељима листу од осам питања у вези са онлајн навикама дјеце, а у случају пет позитивних одговора сугерише да се ради о потенцијално зависном дјетету.

Родитељима се сугерише да посебну пажњу обрате на превенцију зависничких понашања и промоције здравих стилова живљења. Родитељима, наставницима и другим који проводе вријеме са дјецом препоручује се да се занимају за то како дјеца проводе вријеме на интернету, те да буду отворени за разговор. Када су у питању мјере које могу да предузму, савјетује се заједничко успостављање правила за коришћење интернета прилагођеног доби дјетета, те успостављање баланса између дјететових онлајн и офлајн активности.

  У сврху превенције зависничких понашања и промоције здравих стилова живљења, Породично савјетовалиште организује Камп без интернета да би млади у природном амбијенту кроз интерактивне радионице унаприједили своје социјалне и комуникационе вјештине.

Више о иницијативама и раду КЈУ Породично савјетовалиште Сарајево пронађите овдје: http://porodicno.ba/