Новост

Међународни дан дјетета и Међународни дан дјечијих права

Print Friendly, PDF & Email

20. новембра сваке године у свијету се обиљежавају важни датуми посвећени дјеци и њиховим правима. Од 1954. године, ради промовисања међународног заједништва и подизања свијести о добробити дјеце, обиљежава се Међународни дан дјетета, а од 1989. године тог важног дана обиљежава се и Међународни дан дјечијих права и усвајање “Конвенције о правима дјетета”.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1954. године 20. новембар прогласила Међународним даном дјетета и прописала свим земљама да на овај универзални дјечији дан осмисле одговарајуће активности по свом избору како би подизале свијест о правима дјеце, заједништву и побољшању њихове добробити. То је “забаван дан са озбиљном поруком” који не представља само дан за прославу дјеце, већ и дан на који се посебно скреће пажња на дјецу жртве злостављања, искориштавања и дискриминације у цијелом свијету.

На овај важан датум, Генерална скупштина Уједињених нација 1959. године усвојила је “Декларацију о правима дјетета”, а истог датума 1989. године усвојила је “Конвенцију о правима дјетета” и установила обиљежавање Међународног дана дјечијих права. Према конвенцији, државе се обавезују да ће дјеци обезбиједити здравствену заштиту, могућност образовања и подржати родитеље у васпитању дјеце. Босна и Херцеговина потписница је Конвенције о правима дјетета, усљед чега је потребно ојачати механизме за координацију и праћење дјечијих права у цијелој Босни и Херцеговини, како би сва дјеца, укључујући и рањиве скупине, уживала своја права.

У обиљежавање овог важног дана за дјецу, позвани су да се укључе сви одрасли, али и дјеца и млади, на начин да заједно одиграју важну улогу у заговарању, промоцији и слављењу дјечијих права кроз различите инспиративне активности. У години у којој је пандемија вируса COVID-19 изазвала кризу у погледу права дјеце, УНИЦЕФ се залаже за зеленији и бољи свијет без дискриминације за свако дијете и овогодишњом темом “Боља будућност за свако дијете” позива различите генерације, а посебно младе, на акцију, којом ће поново осмислити заједничку будућност.

У дигиталном добу, посебна пажња посвећује се комуникацијским правима дјеце. У интерактивној књизи о сигурности на интернету Дружимо се са Сангом коју је креирала Међународна телекомуникациона унија – ITU 2020. године, дјеца се могу упознати са Конвенцијом о правима дјетета, правима која имају на интернету и о томе како да буду и остану сигурна на мрежи.

На овај дан, обојимо свијет плавом бојом, чиме ћемо подржати сву дјецу свијета у заговарању и промовисању њихових права.