Новост

„Мислиметар“ – апликација за унапређење критичког мишљења и медијске писмености младих

Print Friendly, PDF & Email

Мобилна апликација „Мислиметар“ представља едукативни, забавни, интерактивни алат, намијењен за коришћење у формалном и неформалном образовању. Циљ „Мислиметра“ је подстицање развоја критичког мишљења и медијске писмености младих.

Апликација је подијељена у седам тематских модула:

  1. Критичко мишљење и медијска и информациона писменост
  2. Медији и друштвене мреже: Организација и анализирање информација
  3. Свијет чињеница, мишљења и дезинформација
  4. Равна земља, гуштери-ванземаљци и лажно слијетање на Мјесец: Шта су теорије завјере?
  5. Снага узрока и посљедица
  6. Техника „шест шешира“: Како ријешити проблем уз различите перспективе?
  7. Дебате – практична примјена критичког мишљења и медијске и информационе писмености

Апликација садржи и секцију „За наставнике/це у којима су доступни приједлози и идеје за рад с ученицима на часу, који прате тематске садржаје сваког од модула „Мислиметра“. Апликација такође садржи и рубрике „Корисни линкови те „Лексикон мање познатих појмова“.

Кориснике кроз модуле, на забаван и духовит начин, воде Денис и Белма. Модули су интерактивни и обухватају различите сегменте критичког мишљења и медијске писмености. Састоје се од видео-снимака, текстуалних објашњења, слика и питања за корисника. Вријеме потребно да се прође сваки од седам модула износи око пет минута.

У првом модулу корисници имају прилику да науче основе (дефиниције и значај) медијске писмености и критичког мишљења.

Други модул „Мислиметра“ учи кориснике о томе шта јесте, а шта није медиј, како разликовати медијске од немедијских извора информација, односно кредибилне од некредибилних медија.

У трећем модулу корисници се уче како да разликују чињенице од мишљења и праве информације од дезинформација. Уз то, упознају се и с пет златних новинарских питања или „5W“:  ко (who), шта (what), гдје (where), кад (when) и зашто (why) на која сваки текст, објављен с намјером да информише, мора понудити одговоре.

У четвртом модулу „Мислиметра“ корисници сазнају више о теоријама завјере: шта су то теорије завјере, зашто су опасне и како их можемо препознати.

Пети модул „Мислиметра“ кориснике учи важности сагледавања узрока и посљедица као начину проналаска бољег пута ка рјешењу или спречавању одређеног проблема, док шести модул објашњава који су узроци и посљедице вјеровања у теорије завјере и упознаје кориснике с техником „шест шешира“.

У посљедњем, седмом модулу „Мислиметра“, корисници имају прилику да сазнају више о практичној примјени свега што су у апликацији научили.

„Мислиметар“ су креирали Центар за образовне иницијативе „Step by Step“ и Удружење грађана „Зашто не“. За техничку имплементацију апликације задужена је организација „Данес је нови дан“, а развој апликације финансирала је Европска унија у Босни и Херцеговини.

Апликација је доступна од септембра 2023. године, а може се преузети на Google Play Store, Apple Store и Huawei AppGalleryju.