Новост

„На интернету са Сангом“ – сликовница која ће вас научити како да користите интернет

Print Friendly, PDF & Email

Драга дјецо, сликовница На интернету са Сангом коју је израдила Међународна телекомуникациона унија – ИТУ 2020. године креирана је са намјером да вам помогне да се на интернету осјећате безбједније и задовољније. Сликовница је превасходно намијењена дјеци узраста до девет година и њиховим родитељима. Описујући конкретне и честе ситуације/сценарије који се тичу дјечјег боравка онлајн „На интернету са Сангом“ научиће вас која су ваша права на интернету и како да безбједно користите интернет.

Сликовница се састоји од сљедећих шест ситуација/сценарија:

„Упознајте Хугу“ (право на интернет игрице). Овај сценарио ће вам помоћи да схватите да имате право да користите дигиталне медије да бисте се забавили.

„Упознајте Амал“ (контролисање времена проведеног пред екраном). Овај сценарио подсјећа вас на то да није добро претјерано користити дигиталне медије, те да је вријеме пред екраном потребно уравнотежити са офлајн активностима, као што је играње у кући или напољу, самостално или, што је најбоље, у друштву ?

„Упознајте Тома“ (проблем изложености неприкладном садржају). Овај сценарио ће вам дати савјет шта да учините у случају да на интернету доживите нешто застрашујуће, узнемиравајуће или непристојно.

„Упознајте Золу“ (право на употребу дигиталних медија за потребе учења). Овај сценарио ће вам помоћи да схватите да имате право и могућност да дигиталне медије користите као извор огромне количине информација о стварима или појавама о којима желите да знате више.

„Упознајте Каjлу“ (питање приватности). Овај сценарио говори о важности чувања личних података и фотографија на интернету у циљу заштите приватности.

„Упознајте Лукаса“ (одрасли као узор позитивне употребе дигиталних медија). Овај сценарио првенствено је намијењен родитељима/одраслима позивајући их да дјеци дају добар примјер како да користе дигиталне медије.

У намјери да вас подстакне на размишљање, свака ситуација/сценарио ће вам поставити питање уз два понуђена одговора. Одаберите одговор за који мислите да је тачан, а да ли сте направили прави избор, провјерите на крају сликовнице, гдје су дати сви тачни одговори уз образложења.

Било би добро да ову сликовницу читате у друштву маме, тате или друге одрасле особе са којом проводите доста времена и да отворено са њима поразговарате о ономе шта сте видјели или радили на интернету. Веома је важно да схватите да са родитељима и одраслим особама од повјерења у било којем тренутку можете да разговарате о било чему што сте доживјели онлајн и да због тога нећете упасти у невољу.