Новост

Непримјерени садржаји на интернету

Print Friendly, PDF & Email

Иако пружа бројне погодности, интернет такође може да буде мјесто на којем ће дјеца бити изложена штетним и непримјереним садржајима. Да бисмо могли да заштитимо дјецу од таквих садржаја, потребно је да знамо који садржаји нису примјерени дјеци и шта се по том питању може предузети.

Који садржаји на интернету се сматрају непримјереним?

Прије свега, непримјереним се сматра сваки садржај који није прилагођен узрасту дјетета. Непримјерени су, затим, и сви садржаји који су нетачни, који дијете узнемирују или обмањују. То могу да буду садржаји који садрже различите облике порнографије или насиља, нетачне и преувеличане информације, садржаји који позивају на мржњу или дискриминацију било које врсте, који позивају на тероризам, самоубиство, коцкање и клађење на интернету. Ту такође спадају увредљиви садржаји којима се млада особа приказује нпр. у одређеном сексуалном или неком другом контексту што дату особу срамоти, вријеђа и сл.

Како препознати да је дијете изложено непримјереним садржајима и шта учинити ако јесте?

Родитељи су у заблуди уколико мисле да су њихова дјеца, боравећи пред екранима, „безбједна и заштићена“ од ризика које носи спољни свијет. Стога је веома важно да родитељи стекну потребна знања и вјештине о правилним начинима коришћења интернета, али и о могућим опасностима којима су дјеца изложена у дигиталном простору. Дијете треба свакодневно посматрати и реаговати уколико се промијени његово понашање и расположење. Свакако је најбитније разговарати са дјецом и показати интерес за њихове активности на интернету. При томе их треба упутити у то шта је то непримјерен садржај и изградити повјерење тако да дјеца сама препознају и скрену пажњу уколико сматрају да су изложена таквим садржајима. Један од начина је и преглед историје претраживања дјетета, премда дјеца неријетко знају како то да сакрију.

Дјеца такође објављују непримјерене садржаје

У жељи да буду запажена, дјеца понекад и сама постављају непримјерене садржаје на интернет, укључујући и поруке које често не разумију, не водећи рачуна о томе да ће на тај начин некога увриједити, повриједити или осрамотити.

Потребно је са дјецом разговарати о посљедицама које сноси такво понашање, о томе колико такве објаве могу да наштете другој особи, стављајући их у замишљене сличне ситуације уз питање како би се они осјећали у датој ситуацији. Уз то, дјецу треба упознати са чињеницом да свака наша активност на интернету оставља за собом дигиталне трагове који не могу да се уклоне чак и ако се накнадно избришу спорна фотографија, коментар или видео-запис. Дигитални трагови могу да загађују јавни простор и деценијама након што су остављени, баш као и пластичне кесе.

Како заштитити дјецу од непримјерених садржаја на интернету?

  • Дјеци предочити добре и лоше стране интернета, као и то шта су непримјерени садржаји и како могу од њих да се заштите.
  • Настојати са дјецом утврдити правила коришћења интернета нпр. утврдити (централно) мјесто са којег дијете приступа интернету и количину времена за боравак на интернету. Имати на уму могућност блокирања одређених садржаја.
  • Информисати се више о родитељским контролама и поставкама приватности.
  • Упознати се и користити се системима цертификације за видео-садржаје и игре, који су креирани у сврху заштите дјеце од непримјерених садржаја.
  • Савјетовати дјецу да не остављају своје и породичне (контакт) податке, као и да не дијеле своје фотографије.
  • Упозорити дијете да не врши плаћање путем интернета.
  • Упозорити дијете да не комуницира са непознатим људима на мрежи.
  • Сазнати шифре и корисничке информације за уређаје и профиле друштвених медија које дјеца користе да би могли да се побрину за онлајн безбједност и да прате онлајн профиле и активности уколико би дошло до потенцијалних проблема.
  • Охрабрити дијете да се обрати родитељима/старатељима и/или просвјетним радницима уколико се осјети уплашено, непријатно или повријеђено током боравка на интернету.
  • Информисати се о томе гдје се могу наћи релевантне информације о безбједности дјеце на интернету и др.

Како пријавити непримјерене садржаје?

Веб-странице и друштвене мреже углавном садрже упутство о коришћењу и безбједности и начине како пријавити непримјерене садржаје, али при томе имају и услове коришћења са којима је потребно упознати се, да би одређени садржај био уклоњен.

Уколико је дијете било изложено одређеним пријетњама или сексуалном и другим облицима узнемиравања на мрежи, или је само поставило непримјерен садржај на интернет, потребно је обратити се полицији и настојати сачувати споран садржај као доказ.

Родитељи/старатељи и/или просвјетни радници најважнија су и најрелевантнија заштита када је у питању изложеност дјеце непримјереним садржајима на интернету. Изградња повјерења са дјецом и одређени степен контроле умногоме могу помоћи да дјеца безбједно користе интернет.

Више савјета за родитеље и друге који проводе вријеме са дјецом можете наћи у Смјерницама о кориштењу медија, информационо-комуникационих технологија и времену које дјеца проводе пред екраном, које је припремила мултидисциплинарна група босанскохерцеговачких стручњака за Медиаценатар Сарајево и Регулаторну агенцију за комуникације.