Новост

Онлајн пријетње све чешћи облик насиља над новинаркама

Print Friendly, PDF & Email

Уредила: Анида Сокол

 

Дигитално окружење пресликава патријархалне норме и мизогинију који нормализују насиље над женама, укључујући онлајн насиље над новинаркама.

 Родно засновано насиље је распрострањена појава коју медији не представљају као друштвени проблем, а својим извјештавањем умањују тежину страдања жена и недостатак њихове самосталности. Истраживање ОСЦЕ-а из 2019. показује да је нешто мање од половине жена (48%) у Босни и Херцеговини доживјело неки облик насиља од своје петнаесте године, укључујући психичко, физичко, економско и сексуално насиље. Развојем информационо-комуникационих технологија отворен је још један простор за насиље над женама – у дигиталном окружењу. Било да је ријеч о сексуалном узнемиравању, осветничкој порнографији или сајбер прогањању, онлајн насиље је широко распрострањено, недовољно регулисано, али и недовољно тематизовано у босанскохерцеговачким медијима. Истраживање УН Вумен о медијском извјештавању о насиљу над женама из 2020. године не биљежи нити један случај извјештавања о онлајн или дигиталном насиљу у меинстрим медијима у БиХ.

Број онлајн напада на новинарке је у порасту, што показују подаци Удружења БХ новинара. Новинарке се нападају на друштвеним мрежама путем твитова, објава на Фејзбуку, у коментарима на објавама на интернету и на блоговима. Ови облици онлајн узнемиравања углавном се не баве садржајем текстова или прилога који су новинарке припремиле, већ деградирају новинарку као жену. Онлајн злостављање је најучесталији напад на новинарке у БиХ, али тешко га је истражити и процесуирати. Један од разлога, како наводе аутори извјештаја Медији и род, јесте што и платформе друштвених мрежа и видео стриминг сервиси одбијају преузимање одговорности. Поред тога, извјештаји упућују на праксу некажњивости напада на новинаре и новинарке у БиХ, нарочито онлајн пријетњи које тужилаштва одбаце јер, према њима, не садрже елементе кривичног дјела. Аутори извјештаја Медији и род додају да злостављачки садржаји остају доступни на интернету, што узрокује наставак трауме и пресликавање културе некажњивости из стварног живота у дигитално окружење.

У Босни и Херцеговини не постоји законодавни оквир који препознаје родно засновану природу злостављања и дезинформација које трпе новинарке и политичарке. Закон о равноправности полова прописује једнак приступ медијима без обзира на пол, забрањује дерогативан или понижавајући третман особа на основу њиховог пола и од медија тражи да промовишу равноправност полова, али, како наводе аутори извјештаја Медији и род, не даје посебну заштиту новинаркама и политичаркама. Да би се утврдили конкретни узроци злостављања и начин његовог ширења, аутори извјештаја говоре да би први приоритет требало да буде досљедно праћење и прикупљање података о онлјан злостављању. Поред институционалне подршке, која укључује и Агенцију за равноправност полова на нивоу државе и два ентитетска гендер центра, говоре да су важни и различити покрети и мјеста оснаживања и заштите након случајева злостављања, попут колегијалне мреже новинарки у Србији “Новинарке против насиља”, која редовно прати и објављује извјештаје и препоруке у вези са медијским извјештавањем о родно заснованом насиљу. У извјештају Медији и род се наводи да би и платформа за праћење мизогиног садржаја и родно заснованог насиља на интернету са механизмом пријављивања могла бити дјелотворан ресурс. Важно је радити са судовима и тужилаштвима у препознавању и сакционисању онлајн пријетњи, али и на едукацији читавог становништва о онлајн насиљу, те едукацији новинарки о томе како да препознају онлајн насиље, али и заштите се од онлајн насиља.

 

Овај текст је произведен уз подршку Савјета Европе и пројекта „Медијска и информациона писменост: за људска права и демократију“, у оквиру Акционог плана за Босну и Херцеговину 2018-2021. Финансирање Акционог плана осигурале су Норвешка и Луксембург. Мишљења изражена у овом тексту су искључиво ауторова и не одражавају нужно службену политику Савјета Европе.