О нама

Добродошли на заједничку веб-страницу Регулаторне агенције за комуникације и УНЕСКО-а као босанскохерцеговачког портала посвећеног медијској и информационој писмености. Ова страница намијењена је првенствено дјеци школског узраста, од 6 до 18 година старости, затим родитељима и наставницима, као и стручној јавности ангажованој на пољу медијске и информационе писмености.

Страница је формирана у циљу промоције и унапређења медијске и информационе писмености (МИП) грађана БиХ и посвећена је информисању јавности о иницијативама, истраживањима и пројектима и развијеним материјалима различитих формата бројних организација и институција активних у области МИП у БиХ. Ова страница је и дио регионалне УНЕСКО-ве странице посвећене повој теми SeeMIL.

У складу са праксом европских регулатора, Агенција је још од 2009. године ангажована у области МИП. Од тада, усвојено је низ правила и прописа, организовано више конференција и медијских кампања на тему заштите дјеце у медијском окружењу. У октобру 2019. године Агенција је формирала посебан одсјек за садржај и медијску писменост, што је резултирало повећаним активностима на том пољу. Успостављена је неформална мрежа релевантних институција, организација и појединаца активних на пољу МИП, покренута је Facebook страница „Медијска и информациона писменост у Босни и Херцеговини“ као и Facebook затворена група „Медијска и информациона писменост – група експерата у БиХ“. Циљ ових активности је информисање шире јавности о разним темама из домена МИП, генерисање и размјена материјала унутар чланица МИП мреже, организација Дана медијске писмености, те обиљежавање УНЕСКО-ве Глобалне седмице МИП-а. Агенција континуирано сарађује са УНИЦЕФ-ом, УНЕСКО-ом, Савјетом Европе и другим организацијама и институцијама на промоцији МИП, што укључује истраживања, публикације, презентације и друге активности из ове области.

Значајан задатак УНЕСКО-а већ деценијама је јачање медијске и информационе писмености како на глобалном нивоу, тако и у појединачним регионима и државама, кроз истраживања, смјернице, декларације и препоруке, као и едукације о важности МИП. Од посебног значаја су УНЕСКО-ве декларације о медијском васпитању које су деценијама постављале стручне међународне стандарде и значајно утицале на обликовање медијског васпитања као васпитања за медије, али и уз медије, широм свијета. Сарадња УНЕСКО-а са организацијама активним у области МИП посебно је изражена кроз УНЕСКО Глобалну мрежу/савез за партнерство на пољу медијске и информационе писмености (ГАПМИЛ), у циљу промоције међународне сарадње, да би се обезбиједило да сви грађани имају приступ медијским и информационим компетенцијама. Такође, УНЕСКО путем иницијативе MILClicks-а потиче критичко размишљање, креативност, писменост, интеркултуралност, грађанство, знање и одрживост, промовише важност МИП-а и начине на које људи стичу компетенције за МИП.