Новост

Паневропски систем означавања видео-игара – ПЕГИ добне ознаке

Print Friendly, PDF & Email

Паневропски систем означавања видео-игара – ПЕГИ успостављен је 2003. године као помоћ родитељима приликом утврђивања подобности компјутерских игара или другог садржаја узрасту дјетета. ПЕГИ, који је замијенио разноврсне националне системе категоризације, данас се користи у више од 35 земаља Европе. Систем подржавају главни произвођачи конзола, укључујући Сони, Мајкрософт и Нинтендо, као и издавачи и програмери интерактивних игара широм Европе.

ПЕГИ садржи добну ознаку којом се потврђује да је игра прикладна за играче старије од наведене доби. На примјер, игра са ознаком ПЕГИ 7 намијењена је дјеци која су навршила седам година, док је игра са ознаком ПЕГИ 18 прикладна само пунољетним особама. ПЕГИ добне ознаке 3, 7, 12, 16  или 18, обично се налазе на предњој или стражњој страни кутије. Уз то, на стражњој страни омота можете да пронађете и описне ознаке које објашњавају због чега је игра добила одређену добну ознаку. То могу да буду упозорења о присуству сцена насиља, непримјереног рјечника, призора који код дјеце могу да изазову страх, затим описи или прикази употребе дрога/опијата/дувана, присуство нагости, сексуалних активности или конотација, прикази дискриминације или садржаји који би могли да потакну дискриминацију, садржаји који потичу на коцкање и ознака за могућност куповине током играња игара.

Ознака ПЕГИ 3 користи се за означавање игара које су примјерене свим добним групама. Ликови у игри су измишљени, тако да дијете не може да их повеже са особама из стварног живота. Ознака ПЕГИ 3 указује да игрица не садржи непримјерене ријечи, звукове нити призоре који би могли да престраше малу дјецу. Могуће је присуство врло благих облика насиља (у комичном контексту или дјечјем окружењу).Ознака ПЕГИ 7 скреће пажњу на присуство сцена или звукова који би могли да застраше млађу дјецу. Могуће је присуство врло благих облика имплицитног, нереалистичног насиља без детаљних приказа посљедица насиља.Ознака ПЕГИ 12 указује на присуство сликовитијих приказа насиља усмјереног ка измишљеним ликовима, на присуство несликовитих приказа насиља према ликовима који изгледају као стварни људи или животиње, или на присуство донекле сликовитих приказа нагости. Видеоигре које носе ознаку 12 по правилу не садрже непристојне ријечи, уз умјерену употребу увредљивих ријечи.  Могуће је присуство коцкања, налик на коцкарске игре присутне у стварном животу (нпр. игре карата).Ознаку ПЕГИ 16 садрже видеоигре у којима прикази насиља или сексуалних активности одговарају стварном животу. Могућа је екстремнија употреба непримјереног рјечника, присуство игара на срећу, те прикази употребе духанских производа, алкохола или илегалних дрога.Ознаку ПЕГИ 18 носе садржаји намијењени пунољетним особама, који садрже приказе тешког насиља, безразложног убијања или насиља усмјереног ка беспомоћним ликовима. Могуће је присуство садржаја који промовишу луксуз и расипништво као стил живота, приказа уживања илегалних дрога или призора експлицитних сексуалних активности.