Новост

Пети састанак неформалне мреже актера активних у области медијске и информационе писмености у Босни и Херцеговини

Print Friendly, PDF & Email

Регулаторна агенција за комуникације је у својству координатора активности неформалне мреже актера у области медијске и информационе писмености (МИП), 6. октобра 2022. године организовала пети по реду (онлајн) састанак институција и организација активних у области МИП-а у Босни и Херцеговини, којем су присуствовала 23 учесника.

На дневном реду састанка је била размјена информација о реализованим и планираним активностима различитих актера у области МИП-а те предстојећа дводневна конференција поводом Дана медијске и информационе писмености.

Агенција је најприје нагласила да активно учешће свих актера неформалне мреже за МИП постаје све важније и да улога мреже постаје све значајнија, што доводи до потребе формализовања њеног рада. Нарочито је истакнута сарадња Агенције с међународним партнерима, првенствено Савјетом Европе и УНЕСКО-ом, те да ће будуће активности захтијевати још већу сарадњу, али и проактивно дјеловање свих актера укључених у мрежу за МИП. Такође је наглашено да ће Агенција као администратор и даље водити овај процес и бити кључна карика према доносиоцима одлука и међународним партнерима. Агенција је представила своје активности у области МИП-а у 2022. години, а нарочито Одсјека за садржаје и медијску писменост, који је у оквиру Агенције формиран 2019. године. Истакнуто је да је поред редовних активности на промоцији МИП-а које укључују одржавање интернетске странице www.medijskapismenost.ba, редиговање стручних текстова из области МИП-а те објављивање постова на друштвеним мрежама, Агенција у 2022. години укључена у два велика пројекта: Пројекат Савјета Европе „Медијска писменост за људска права и демократију“ и интерни пројекат Агенције „Заштита дјеце на интернету у системима дозвола РАК-а“, која су презентована на састанку.

Агенција је најавила кампању у оквиру Дана медијске и информационе писмености која ће се у Организацији Агенције и Савјета Европе и уз учешће чланица мреже за МИП одржати од 23. до 30. октобра 2022. године под мотом „Медијска и информациона писменост за људска права и демократију“ те позвала учеснике да се у оквиру својих надлежности и могућности активно укључе у кампању. Агенција ће пружити подршку у смислу координације и промовисања њихових активности на интернетској платформи Агенције и друштвеним мрежама. Агенција ће у циљу прегледа свих активности које ће се у Босни и Херцеговини реализовати у Седмици медијске и информационе писмености учесницима доставити пријаву за учешће у кампањи, а као централни догађај кампање најављена је дводневна конференција у организацији Агенције и Канцеларије Савјета Европе у оквиру које ће се одржати двије радионице и Сајам медијске и информационе писмености, чији је садржај укратко представљен. Свим радио и ТВ станицама у Босни и Херцеговини биће упућен позив за учешће у кампањи поводом Дана медијске и информационе писмености, у коју се могу укључити продукцијом и емитовањем различитог садржаја с темема из МИП-а.

Асоцијација за медијску едукацију „Медиана“ из Тузле представила је пројекат с темом унапређења компетенција медијске писмености наставника у основним и средњим школама, који је завршен почетком 2022. године те посебно истакла едукацију из области медијске писмености, коју је за све васпитаче предшколског узраста из Тузланског кантона орагнизовао Педагошки завод. С тим у вези, предложено је и одржавање радионице за учитеље и учитељице с темом медијске писмености у оквиру Дана медијске и информационе писмености у раду с родитељима када је у питању медијска писменост. Потом су размијењена искуства учесника када је у питању рад с родитељима у области МИП-а. Такође, истакнута је потреба да информације које се тичу потенцијалних донатора и грантова у вези с пројекатима из области МИП-а буду на неки начин доступне, јер су активности асоцијације „Медиана“ усмјерене на подизање свијести о важности МИП-а те би транспарентност јавних позива представљала велику помоћ при аплицирању за већ планиране пројекте. Агенција је подржала приједлог и истакла да би информације о грантовима за такве пројекте, које би прослиједили њени међународни партнери, могла учинити доступнима у оквиру интернетске странице www.medijskapismenost.ba.

Савјет Европе БиХ је најавио одржавање панел презентације студије о дигиталној медијској писмености, која ће се одржати 25. октобра 2022. године у оквиру Дана медијске и информационе писмености. Иако студија још није објављена, дио који би се могао издвојити на радионици се односи на водич за едукаторе у погледу дезинформација и дигиталне медијске писмености.

Факултет политичких наука Универзитета у Бањалуци је најавио да ће Факултет политичких наука у сарадњи с Филозофским факултетом, Медиацентром Сарајево и Регулаторном агенцијом за комуникације одржати предавање за родитеље у оквиру Седмице медијске и информационе писмености и представљена су  искуства Факултета када је у питању комуникација с родитељима. Истакнут је  пројекат „Кроз дигитални свијет, до дигиталних компетенција“ који Факултет политичких наука реализује у сарадњи с Филозофским факултетом. С обзиром на то да је у основним школама у Републици Српској уведен предмет „Дигитални свијет“ који похађају ученици других и трећих разреда, циљ истраживања је да се кроз фокус групе учитеља и ђака дође до сазнања о нивоу задовољства и учинковитости овог предмета, као и компетенцији наставника који га изводе.

Агенција се потом осврнула на пројекат Медиацентра Сарајево и организације Транситионс у који је укључена Друга гимназија Сарајево у оквиру којег је планирана панел дискусија с наставницима, родитељима и ученицима на тему друштвених мрежа и утицаја инфлуенсера на креирање слике о себи и предложено је да Друга гимназија видео материјал с поменуте панел дискусије представи у оквиру Сајма МИП. Из Друге гимназије су истакли да су тему панел дискусије „Инфлуенсери и селфимагенинг“ предложили ученици и да је планирана израда едукативног видео материјала с тог догађаја, који је још увијек у фази припреме. Такође је сугерисано, да се едукативни материјали из области МИП-а који су доступни на интернету уколико је могуће доставе школама и у штампаном издању. Агенција је позвала учеснике да материјале доставе Агенцији како би били промовисани путем интернетске странице и друштвених мрежа Агенције.

На крају, Агенција је позвала све чланице мреже за МИП да путем интернетске странице www.medijskapismenost.ba, коју могу сматрати и својом интернетском страницом, могу објављивати и размјењивати материјале с темама из области МИП-а.