Новост

Приручник за новинаре из области медијске и информацијске писмености

Print Friendly, PDF & Email

Публикација  Приручник за новинаре из области медијске и информацијске писмености  др. Радмиле Рангелов Јусовић и Недима Крајишника намијењена је новинарима као помоћ у раду са дјецом из области медијске и информационе писмености.

Дружење са новинарима у школским учионицама је један од начина да се дјеца упознају са улогом медија у друштву и да разговарају о медијским садржајима. Приручник нуди новинарима низ препорука и савјета како и на који начин подучавати дјецу, како их заинтересовати за тему и подстаћи на критичко размишљање у којем ће закључивати, питати и истраживати.

Након упознавања са самом новинарском струком, у главном дијелу приручника се налазе савјети како путем школске редакције дјеци приближити новинарску редакцију и основне новинарске појмове (уредник, лектор, фотограф, чланак итд.).

Како настају вијести дјеци приближавају логику вијести уз неколико кључних питања (шта, ко, гдје, када, зашто и како), а која се односе на чињенице о самом догађају о којем је ријеч.

Напишите своју вијест је фаза у којој дјеца уче како ће то урадити уз занимљиве теме и групни рад, док у фази Побољшајте своје вијести уче шта треба да ураде да њихова вијест или чланак буду бољи.

У фази Зашто су чињенице важне? дјеца уче о важности изношења истинитих и релевантних информација и како да разликују чињенице од претпоставки или нечијег мишљења.

Веома је важна фаза у приручнику Доба нетачних и лажних информација (за старије ученике) која их кроз занимљиве примјере учи како не насјести на лажне информације.

У сљедећој фази Интервју дјеца се упознају са овим појмом, уз могућност да и сами на тренутак постану новинари/новинарке и да одглуме замишљени интервју.

Игра питања и Завршне активности ће показати колико су дјеца научила о новинарском послу и прављењу вијести.

На крају приручника се налази сажетак Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ.

Публикацију је објавио Медицентар Сарајево у оквиру пројекта “Медији за грађане – грађани за медије”.

Приручник преузмите ОВДЈЕ.