Новост

Родитељска контрола као начин креирања добрих онлајн навика дјеце

Print Friendly, PDF & Email

Већину слободног времена дјеца данас проводе на мрежи, излажући се при томе многим ризицима.  Техничка рјешења у виду различитих апликација помоћи ће родитељима да ефикасно контролишу, надзиру и усмјеравају онлајн активност дјеце.

 

Имајући у виду да дјеца обично нису у стању да сама контролишу вријеме које проводе на мрежи, као ни да препознају ризике којима су изложена на интернету, забринутост родитеља по питању безбједности њихове дјеце у дигиталном окружењу сасвим је оправдана. Сви уређаји који нуде приступ интернету представљају потенцијалну опасност по безбједност дјетета (компјутери, паметни телефони, конзоле за играње видео-игара и др.). Техничка рјешења корисна су зато што омогућавају родитељима најприје да стекну увид у онлајн активности дјеце, а потом и помогну дјеци да формирају здраве онлајн навике. Иако примјена техничких рјешења представља задирање у онлајн приватност дјеце, она је у већини случајева оправдана и корисна.

Већина оперативних система омогућава поставке родитељског надзора, које пружају сљедеће услуге:

 • Филтрирање садржаја (од значаја углавном за млађу дјецу) путем веб-прегледника, уз приказивање само одобрених страница и претраживање видео-записа. Информације о доступном софтверу за филтрирање треба потражити код даваоца интернетских услуга.
 • Блокирање одређених веб-страница, апликација и видео-игара за које родитељ сматра да нису прикладне за дијете.
 • Постављање јаких поставки приватности на веб-странице које дијете користи.
 • Надгледање паметних телефона које дијете користи. Иако многи мобители имају уграђен систем родитељске контроле, могуће је инсталирати софтвере који омогућавају надзирање позива, СМС порука, локацију и онлајн активности дјетета.

Да би помогли дјеци да користе интернет на безбједан и одговоран начин, родитељима се савјетује и сљедеће:

 • Разговарајте са својом дјецом и упозорите их на ризике којима су изложени на мрежи. Иако веома корисна, примјена техничких рјешења није довољна сама по себи. Редовна, отворена и искрена комуникација са дјецом од пресудног је значаја.
 • Научите дјецу да не одају личне податке и да не вјерују свим информацијама које виде/чују на интернету.
 • Уређаје смјестите у заједничке просторије, поставите лозинку на компјутер и ограничите вријеме приступа интернету.
 • Упутите дјецу да користе само веб-странице примјерене њиховој доби.
 • Надгледајте друштвене мреже које ваше дијете користи. Информишите се о апликацијама помоћу којих можете да сакријете профил вашег дјетета, ограничите разговоре само са пријатељима, или онемогућите чат.
 • Надгледајте веб-странице са видео-записима. Нпр. YouTube нуди одређени сет ограничења којима родитељи могу да надзиру садржаје које дјеца прате.
 • Информишите се о апликацијама за заказивање приступа помоћу којих можете да одредите временски период у којем ваше дијете може да приступи интернету.
 • Обратите пажњу на илегалне вебстранице на којима дјеца илегално приступају аудиовизуелним и другим садржајима.
 • Обратите пажњу на коришћење чат и видео-чат соба, у којима дјеца комуницирају са непознатим особама и постају могуће жртве интернетског насиља.

Три бесплатне апликације за родитељски надзор које препоручује веб-страница Дјеца на интернету:

 • Google Family Link је производ компаније Google помоћу којег родитељи прате дјечије активности на интернету, вријеме проведено пред екраном (уз могућност подешавања ограничења и закључавања уређаја дјетета), као и одређивања локације дјетета.
 • Kaspersky Safe Kids је производ свјетске компаније за ИТ безбједност Касперски и омогућава родитељима преглед дјечјих активности и приступа садржајима на мрежи, ограничење времена које дијете проводи на мобилном уређају, преглед кретања дјетета и социјалних мрежа које користи.
 • You Tube KIDS је један од најпопуларнијих канала за гледање видео-садржаја са великим утицајем на дјецу и захтијева посебну родитељску пажњу и контролу. Апликација омогућава увид у садржаје, блокирање и пријаву непримјереног садржаја, контролу претраживања и временско ограничење и гледање садржаја на одабраном ТВ уређају.