Новост

Свјетски дан књиге и ауторских права

Print Friendly, PDF & Email

Свјетски дан књиге и ауторских права обиљежава се сваког  23. априла од 1995. године, када је на Генералној конференцији UNESCO-а одржаној у Паризу на тај начин одата почаст књигама и ауторима из цијелог свијета. Истог датума, од 2001. године UNESCO проглашава и Свјетски главни град књиге, који ту титулу носи сљедећих дванаест мјесеци.

Важност читања

Од најранијег дјетињства читањем спознајемо свијет који нас окружује и учимо о другим и другачијим људима, земљама, догађајима и културама. Оно нас води изван нашег свијета и омогућава нам да  кроз машту „путујемо“ кроз мјеста и вријеме и нуди нам нове прилике које нас инспиришу да откријемо себе и остваримо своје циљеве. Поистовјећујући се са ликовима из књиге несвјесно „усвајамо“ њихова осјећања, ставове и понашање, што нам омогућава да боље разумијемо друге и развијемо осјећања емпатије. Читање побољшава когнитивне и комуникацијске вјештине, фокус и концентрацију, проширује вокабулар, помаже у учењу и развија вјештине критичког размишљања.  На тај начин читањем пропитујемо не само садржај, већ и поруку коју књига доноси. Због тога је посебно важно  помоћи дјеци да заволе књигу и читање.

Свјетски дан књиге и ауторских права

Дан када се слави књига, као незамјенљиви дио људске културе, и аутори, који су својим дјелима допринијели њеном унапређењу, симболичан је за свјетску књижевност, јер су 23. априла исте године, 1616., умрли Мигуел Сервантес, Виљем Шекспир и Инца Гарсиласо де ла Вега. Шпанија је још 1926. године, обиљежавајући годишњицу смрти свог најпознатијег писца (Сервантеса), овај датум прогласила Даном књиге, који се случајно поклопио са Ђурђевданом, празником заљубљених. Тада се традиционално поклањала ружа за сваку продату књигу, а данас се у шпанској покрајини Каталонији 23. априла заједно славе књижевност и љубав.

Mohamed Hassan/Pixabay

UNESCO  је на генералној конференцији одржаној у Паризу 1995. године прогласио 23. април  Свјетским даном књиге и ауторских права, којим се жели не само одати почаст књигама и ауторима из цијелог свијета, већ и подстаћи све људе, а најприје младе, да заволе читање и увиде важност оних који су дали немјерљив доприност културном напретку човјечанства. Сваке године све више људи са свих континената обиљежава овај дан, који промовише богатство ауторских дјела и потребу да она буду заштићена, кроз промоцију издаваштва и заштиту ауторских права.

UNESCO посебно истиче важност читања у времену социјалне дистанце и изолације и позива читаоце, ученике, наставнике, издавачку индустрију и библиотечку дјелатност, да у мјесецу априлу, али и током цијеле године, упркос удаљености, „путујући кроз машту“ стварају осјећај заједништва, дијелећи и ширећи љубав према читању и књижевности.

У Босни и Херцеговини се Свјетски дан (и ноћ) књиге и ауторских права обиљежава од 2016. године, а манифестацији се кроз одржавање пригодних програма и радионица придружују институције културе, образовања, невладиног сектора и издаваштва.

Свјетски главни град књиге

Свјетски дан књиге и ауторских права је 2000. године надахнуо још једну иницијативу, која је потекла од Међународне асоцијације издавача (IPA), уз подршку шпанске владе и помоћ многих земаља, да се Мадрид номинује као најбољи градски програм усмјерен на промоцију књига у периоду између одржавања два Свјетска дана књиге и ауторских права.

Oaceey/Pixabay

Од 2001. године UNESCO додјељује ову титулу као признање градовима за квалитетну промоцију књига и читања, а градови који буду проглашени UNESCO -вим Свјетским градом књиге, својим активностима ће промовисати вриједности културе читања свим групама становништва у периоду од 23. априла текуће године до 22. априла сљедеће године.

Награду додјељује UNESCO уз консултације са савјетодавним одбором који чине представници Међународног ауторског форума (IAF), IPA-е и Међународне федерације библиотечких друштава и институција (IFLA), а номинација представља важно симболично признање за освајање титуле Свјетског главног града књиге, које ће град промовисати и као центар културе и комуникације.

Ову вриједну титулу у 2023. години понијеће град Accra (Ghana).