Новост

ШТА ВОЛИМО И ГЛЕДАМО – 10 најгледанијих Јутјуб канала у БиХ

Print Friendly, PDF & Email

Јутјуб заједница је у посљедњим годинама у огромном порасту. Ова платформа је  доступна корисницима од 2005. године и данас скоро да нити један човјек не може замислити свој дан без ње. За разлику од ранијих година када смо на Јутјубу слушали музику, данас је ова платформа мјесто на којој се постављају разни садржаји, а огромном броју људи постала је примарни посао и извор финансирања. Како у свијету тако и код нас, у том послу неки су јако успјешни, неки мало мање. О успјеху јутјубера свједоче прегледи на овој платформи, којих је на милионе на појединим Јутјуб каналима.

Рецепт за популарност не постоји. Углавном се ради о младим људима од 20 до 30 година који креирају различите садржаје. Занимљиво је да свако од њих има публику која га вриједно прати.

Страница Social Blade у најновијим истраживањима наводи да су на првом мјесту, када су у питању прегледи на Јутјубу у Босни и Херцеговини, свакако „Зага и Филип“. Јутјуб канал овог брачног пара нарочито је популаран међу дјецом, а како наводе, они кроз своје садржаје, осим што приказују свакодневницу, настоје едуковати дјецу о очувању природе и животиња те их упознати са свијетом у којем одрастају кроз промоцију позитивних вриједности. Овај канал, који се налази у категорији друштвених канала, има преко 1,8 милиона пратилаца и преко 2,7 милијарди прегледа.

Друго мјесто по броју прегледа на Јутјубу када је у питању БиХ заузима јутјубер Омер Надаревић из Бихаћа, познатији као „Омчо“. Овај канал, који је у категорији комедија, има далеко највише пратилаца, и то више од 3 милиона, а биљежи преко 1,8 милијарди прегледа када је у питању БиХ.

Трећи најгледанији канал у БиХ је „Император ФX“ који води Нермин Репкић из Тузле. На овом каналу, који је регистрован као канал за видео-игрице, можете пронаћи клипове у којима Репкић коментарише видео-игрице на занимљив начин, али и разне „челенџе и пренкове“. Канал „Император ФX“ има скоро 1,7 милиона пратилаца и 1,3 милијарде прегледа.

Четврто мјесто је званични канал телевизијске серије „Луд, збуњен, нормалан“. Канал има 674 хиљаде пратилаца и 1,1 милијарду прегледа.

Пето мјесто заузима Јутјуб канал музичара Дине Мерлина, који има 1 милијарду прегледа и око 656 хиљада пратилаца.

Шесто мјесто је официјелни канал телевизије БН мјузик“, који има 943 милиона прегледа и 667 хиљада пратилаца.

Седмо мјесто је официјелни канал музичара Халида Бешлића, који има скоро 660 милиона прегледа и 429 хиљада пратилаца.

Осмо мјесто је канал медијске куће Ал Џазира Балканс, који има 410 хиљада пратилаца и више од 550 милиона прегледа.

Девето мјесто заузима канал „Фејс телевизије“, који прати 337 хиљада корисника. Овај канал има више од 413 милиона прегледа.

Десето мјесто је јутјубер Меца, са 840 хиљада пратилаца и скоро 410 милиона прегледа.