Новост

Јутјуб алати за заштиту здравља дјеце и младих

Print Friendly, PDF & Email

Више од 100 милиона младих широм свијета сваког мјесеца користи Јутјуб, најпопуларнију платформу за размјену видео-садржаја. У Босни и Херцеговини готово сва дјеца старија од 11 година користе Јутјуб веб страницу или апликацију,  97% узраста 11‒14 и 99% узраста 15‒18, као и 90% дјеце узраста 7‒10 година, према подацима из истраживања Медијске навике дјеце и ставови родитеља.

Настојећи да Јутјуб учине мјестом на којем ће дјеца и млади моћи квалитетно да проводе своје вријеме, а да при томе њихова приватност, безбједност, али и ментално и физичко здравље не буду угрожени, Јутјуб је недавно увео нове алате који се тичу заштите здравља дјеце и младих.

Испитујући могуће утицаје онлајн садржаја на добробит младих, тим стручњака окупљених у Јутјубов Савјетодавни одбор за младе и породицу дошао је до сазнања да су тинејџери склонији од одраслих стварању лоше слике о себи уколико су често изложени онлајн садржајима који промовишу идеалне стандарде.

Полазећи од тог сазнања, Јутјуб је идентификовао категорије садржаја које су безопасне уколико се гледају једанпут, али могу нанијети штету појединим тинејџерима уколико су тим садржајима изложени више пута. У наведене категорије садржаја спадају садржаји који:

  • упоређују физичке карактеристике, афирмишући неке типове физичке грађе више од других,
  • идеализују одређену тјелесну тежину или степен физичке кондиције,
  • садржаји који приказују друштвену агресију у облику неконтактних борби и застрашивања.

С тим у вези, Јутјуб је увео заштитне мјере како би спријечио алгоритме да непрекидно препоручују младима и дјеци гледање наведених категорија садржаја. Ове заштитне мјере тренутно се примјењују само у САД, а догодине је у плану њихово проширивање и на друге земље.

Надаље, Јутјуб је редизајнирао постојеће функције „Подсјетник на паузу“ и „Подсјетник за одлазак на спавање, како би биле видљивије и како би се чешће појављивале. Ова функција однедавно је доступна свим Јутјуб корисницима, али само на Андроид и Ајфон мобилним уређајима. Погледајте како да је укључите/искључите у својим поставкама.

Сазнајте који још Јутјуб алати могу допринијети заштити здравља дјеце и младих:

Профил времена гледања пружа боље разумијевање времена које проводимо на Јутјубу. Овај профил укључује просјечно вријеме које смо провели гледајући Јутјуб видео-записе данас, јуче и у посљедњих седам дана, као и читав сет алатки намијењен корисницима који желе контролисати своје навике гледања. Више информација потражите овдје.

Планирани преглед обавјештења омогућава нам да сва дневна обавјештења која примамо из Јутјуб апликације спојимо у једно заједничко обавјештење. Потребно је само да дефинишемо вријеме кад желимо да примамо преглед обавјештења и од тог тренутка добијаћемо једно обавјештење дневно. Уз ову функцију настављамо и даље примати сва обавјештења, укључујући и она уживо, обавјештења о отпремању и коментарима. Једино што можда нећемо моћи да видимо јесте пренос уживо док се он не заврши. Ова функција може се искључити/укључити у поставкама уз сљедеће кораке.

Искључивање звука и вибрација обавјештења обезбјеђује нам нечујно примање обавјештења из Јутјуб апликације на наш телефон током одређеног временског периода сваког дана. Подразумијевано подешавање је такво да се сви звукови и вибрације искључују између 22 и 8 часова, али у поставкама можемо омогућити/искључити ову функцију као и прилагодити вријеме почетка и завршетка.

Извор: James Beser, Continued Support For Teen Wellbeing and Mental Health on Youtube