Новост

CineSchool дигитална платформа – прозор у свијет филма

Print Friendly, PDF & Email

У овом тексту представљамо вам CineSchool – дигиталну платформу намијењену ученицима и наставницима, али и свима онима који мимо наставе желе да науче више о филмској умјетности.

У секцији Лекције, 15 видео-лекција помоћи ће вам да сазнате више о почецима филма, филмским изражајним средствима и о томе шта је све потребно да се направи један филм. Свака лекција на једноставан и дјеци прилагођен начин доноси занимљиве описе основних појмова филмског језика.

У секцији Филмови пронаћи ћете линкове за филмове из каталога и квизове са питањима и одговорима о одгледаном филму. Питања се односе на врсту филма, жанр, особине и емоције главног лика, садржај филма, његов почетак и поруку коју носи. За приступ каталогу, потребна је регистрација на страницу https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/, уз напомену да сви подијељени бесплатни кодови важе само за CineSchoolBundle филмове, а информацију како их преузети пронаћи ћете у секцији Контакт.

У секцији Филмска занимања, пронаћи ћете интервјуе са филмским радницима различитих профила и приче о њиховим филмским занимањима и професионалном искуству. Ту ћете сазнати од чега се састоји посао режисера, сценаристе, продуцента, аниматора и других мање познатих, важних филмских стручњака, те како изгледа радни дан једног глумца.

У секцији Пројекат  ћете добити информације о пројекту CineSchool, који је 2018. године покренуло Удружење Обала Арт Центар са иницијалним циљем да ученике основних школа Кантона Сарајево, путем разних активности, едукује о филму као умјетничкој форми и на тај начин употпуни наставни план и програм који се односи на филм.

На крају, у секцији Сарајево Филм Фестивал сазнаћете више о фестивалским секцијама намијењенима дјеци и младима: Дјечији програм, Teen Arena и Teen Action као и о „путујућем“ пројекту Операција Кино путем којег се у 15 босанскохерцеговачких градова, током цијеле године, организују филмске пројекције за дјецу и младе.