Новост

LePetit.app – аудио-приче за дјецу

Print Friendly, PDF & Email

LePetit.appаудио-приче за дјецу, прва је мобилна апликација за дјецу, родитеље, педагоге и дјечје терапеуте, која садржи преко 170 аудио-прича и бајки на књижевним језицима Босне и Херцеговине.

LePetit.app ради и без упаљеног екрана, с циљем да фокус у потпуности пребаци на активно слушање и разумијевање књижевних садржаја, као и на развијање дјечје маште и креативног размишљања. Апликација је посебна по томе што садржи класичне бајке, али и савремене и терапеутске приче. Свака прича има сажетак, поуку, питања за дјецу и савјете за родитеље. Апликација садржи и више од 170 оригиналних ауторских илустрација, без превише детаља, које остављају дјеци простор да развијају машту, креативност и оригиналност.

LePetit.app је одскора и прва мобилна апликација у БиХ с логопедским вјежбама за родитеље, васпитаче и дјецу. Нова функционалност под називом „Мој логопед“ садржи више од стотину мултимедијалних говорних вјежби намијењених као допуна превентивном и корективном раду с дјецом која имају потешкоће у говору.

Шта ће дјеца научити користећи LePetit.app?

Слушајући приче у интерпретацији професионалних босанскохерцеговачких глумаца и глумица, дјеца развијају пажњу, разумијевање говора, правилну дикцију, обогаћују свој рјечник и комуникационе способности. Приче доступне путем LePetit.app подстичу дјечју машту, уче их о љубави, поштовању, правди и поштењу.

Посебан сегмент збирке чине терапеутске приче. Оне помажу дјеци да се суоче с изазовним животним ситуацијама (смрт у породици, развод, рођење брата или сестре, губитак вољене особе итд.), захтјевним понашањем (љутња, агресија, досада, повученост итд.) те свакодневним изазовима и навикама (вршење нужде у кревету, купање, облачење, изазови са храном и сл.).

Шта су терапеутске/исцјељујуће приче?

Терапеутско приповиједање је њежно, али ефикасно средство за рјешавање тешких ситуација и изазовних понашања код дјеце. Терапеутске приче омогућавају дјетету да са безбједне „удаљености“ крене на маштовито путовање, те да се на суптилан начин, кроз ликове и метафоре који одражавају његово искуство, суочи са захтјевним темама, умјесто да му се директно прича о њима.

Дијете се може поистовијетити с главним ликовима прича и тако развијати свијест о вјештинама које му опет могу помоћи у савладавању препрека и изналаску рјешења за сличне захтјевне ситуације у будућности. Користећи се маштовитим путовањем и специфичним избором метафора, терапеутске приче могу промијенити понашање или однос дјетета према ситуацији. Приче у одређеној мјери могу помоћи, мотивисати, ојачати одлучност и посијати непроцјењиво сјеме за будуће промјене. Стотину терапеутских прича изабраних за ову апликацију долазе из збирки исцјељујућих прича Susan Perrow.

Шта апликација нуди одраслима?

LePetit.app је намијењена родитељима, педагозима и дјечјим терапеутима као алат у васпитном и образовном раду. Терапеутске приче доступне у оквиру ове апликације, помоћи ће одраслима да на суптилан и забаван начин помогну малишанима да се суоче с изазовима које доноси данашњи начин живота те да их лакше преброде.

Питања за дискусију, која су саставни дио сваке приче, помоћи ће одраслима да након слушања приче покрену разговор с малишанима те на забаван начин провјере колико су разумјели књижевно дјело.

Уз аудио-приче, дјеца брзо и лако утону у здрав и миран сан, а да одрасли при томе не морају читати у мраку.

Апликација је намијењена дјеци од навршене двије године, а доступна је на онлајн продавницама Play Store и App Store.

Коришћење апликације бесплатно је првих 14 дана, након чега мјесечна претплата износи 5 KM, а годишња 20 КМ. Садржаји из рубрике „Мој логопед“ доступни су бесплатно, а поред апликације, можете их пронаћи и овдје.