Новост

Oдржан стручно – едукативни скуп на тему сигурности дјеце на интернету у Бањалуци

Print Friendly, PDF & Email

Регулаторна агенција за комуникације (Агенција), била је организатор стручно едукативног скупа на тему сигурности дјеце на интернету у Бањалуци, а у оквиру реализације пројекта „Заштита дјеце на интернету у системима корисника дозвола Регулаторне агенције за комуникације“.

На стручно-едукативном скупу учествовали су представници образовних и педагошких установа, те представници институција и организација активних у области заштите дјеце на интернету.

У оквиру стручног скупа, доц. др. Анђела Вукелић Купрешанин и проф. др. Зоран Ђурић, представили су нацрт студије и резултате „Анализе стања испуњавања обавеза даваоца приступа интернету у погледу заштите малољетника“.

На скупу је разматрана тема „Дјетињство на интернету – негативне посљедице и како их спријечити“, од стране проф. др. Иване Зечевић и дипломираног психолога, Саше Рисојевића, те прикупљене релевантне информације о стању сигурности дјеце на интернету и дефинисани закључци који ће бити обједињени након завршетка свих
стручно-едукативних скупова.

Циљ одржавања скупова је прикупити што више корисних информација о овој теми из различитих босанскохерцеговачких градова и дефинисати закључке, те уз сарадњу са свим релевантним судионицима покушати унаприједити и побољшати заштиту дјеце на интернету, као и размотрити могућности за унапрјеђење регулаторног оквира.

Пројекат „Заштита дјеце на интернету у системима корисника дозвола РАК“ Агенција реализује током  2022. године у 11 фаза, од анализе стања преко израде едукативних материјала. ажурирања wеб странице и мобилне апликације, дигиталне комуникације, до фазе организације стручно-едукативних скупова на тему сигумости дјеце на интернету. Пројекат је фокусиран на анализу стања из области заштите дјеце на интернету, дефинисања могућих унапрјеђења и промоције ове осјетљиве теме.

Агенција ће, реализацијом овог пројекта, али и даље, у оквиру своје надлежности, интензивно радити на унапријеђењу медијске писмености у Босни и Херцеговини, и покренути све расположиве механизме како би се стање у области заштите дјеце на интернету унаприједило.