Новост

TikTok – друштвена мрежа у успону

Print Friendly, PDF & Email

TikTok, апликација која се превасходно користи за израду и дијељење кратких видео-записа различитог садржаја, представљена је јавности у септембру 2016. године. Од тада број корисника и креатора садржаја на овој друштвеној мрежи не престаје да расте из дана у дан, што TikTok чини једном од најпопуларнијих друштвених мрежа на свијету, са тренутно више од 500 милиона корисника. TikTok је креирала кинеска компанија ByteDance, чинећи апликацију тренутно доступном без икакве новчане надокнаде на четрдесет свјетских језика. Апликација пружа различите могућности креативног изражавања и повезивања људи сличних интересовања. Уз то, нуди и изобиље садржаја забавног и информативног карактера. TikTok се све чешће користи и као полигон за грађанско новинарство, промоцију и самопромоцију.

Снимање видео-записа на TikTok-у прилично је једноставно, не само захваљујући доступним алатима, већ и захваљујући широком опсегу могућности које апликација пружа. Кориснику стоји на располагању велики избор различитих филтера и звукова, од исјечака популарних пјесама до мотива из ТВ емисија, YouTube видео-записа или других TikTok постова. Апликација омогућава придруживање изазовима, учествовање у плесном мему или некој шали. Уз то, апликација садржи и могућност претраживања звукова за оцјену видео-записа корисника. Корисницима се препоручује ступање у интеракцију са другим корисницима, путем видео-записа са ˝одзивом˝ или путем ˝дуета˝ који пружају могућност дуплицирања видеозаписа и њихове надоградње. Хаштагови имају изненађујуће велику улогу на TikTok-у с обзиром на то да се њиховим посредством организују разни „изазови“, шале и друге популарне активности. Поред тога, апликација се користи и за слање текстуалних порука. TikTok има и своје мегапопуларне звијезде од којих је неке лансирала сама компанија. Кретање кроз видео-записе одвија се помицањем према горе и доље, а не тапкањем или превлачењем у страну као код других апликација.

С друге стране, коришћење TikTok-а праћено је и одређеним ризицима. Наиме, на TikTok-у су доступни различити изазови, покаткад изузетног спорног садржаја, што треба имати на уму у контексту бриге о онлајн безбједности дјеце и адолесцената. Усљед слабе заштите, дјеца на овој апликацији лако могу да постану мета одраслих појединаца или жртва вршњачког насиља. С обзиром на то да је слабије регулисан у односу на остале платформе, TikTok се понекад користи и за промовисање дискриминације по различитим основама. Још једна мана ове платформе јесте и то што се штетан и увредљив садржај, односно коментари, ријетко кажњавају. Штавише, у случају да корисник пријави неприкладан садржај путем расположивог система заштите, он бива онемогућен да приступи сопственом садржају на апликацији у трајању од неколико дана. На крају, споран је и начин на који функционише TikTok страница “For you” (За тебе) која представља посебност ове друштвене мреже. Наиме, постоји сумња да ова апликација манипулише информацијама на интернет претраживачима с обзиром на то да није најјасније како су информације са интернет претраживача и других апликација о нашим преференцијама и интересовањима доступне TikTok-у.

Извори: https://www.nytimes.com/2019/03/10/style/what-is-tik-tok.html; https://micromreza.com/vijesti/tehnologija/10140-tik-tok-prednosti-i-mane