Novost

Bajke i basne koje uče djecu da vole i poštuju kulturne i druge različitosti

Print Friendly, PDF & Email

Draga djeco, dragi roditelji, učitelji i nastavnici, pred vama je interesantna ilustrirana knjiga Bajke i basne za djecu, koja sadrži 15 originalnih priča, nagrađenih na natječaju za najbolje autore/ice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore na temu kulturnih različitosti. Knjiga je dostupna i u audioknjizi Bajke i basne za djecu i njezinoj verziji za djecu s poteškoćama u razvoju Bajke i basne za djecu s poteškoćama u razvoju, što je čini značajnim resursom u približavanju kulturnih i drugih različitosti svoj djeci, kako u obitelji, tako i u školi.

Priče su ispričane na način prilagođen najmlađima i sa željom da uz njih upoznaju najveće ljudske vrijednosti, ali i one koje to nisu. Roditelji i nastavnici uz ove bajke i basne mogu djecu upoznati s vrijednostima dobrote, plemenitosti, ljubavi, prijateljstva, uvažavanja drugog i drukčijeg, ali i što je to sebičnost, zavist, ljubomora, pohlepa, pakost ili mržnja. Junaci ovih zanimljivih priča su puž, pčela, jež, kengur, ovca, pas, foka, dabar, ali i magična bića, vile, nimfe, patuljci i čarobnjak uz pokojeg kralja, kraljicu i princezu. Posebnu vrijednost ovom štivu daje poučna strana ovih bajki i basni, koja otkriva, za djecu, sasvim nove vidike i poimanja dobrog i zlog, života i smrti, kao i mogućnost da im se na topao i njima prilagođen način predstave mnoge vrste različitosti, koje ne bi trebale razdvajati ljude, već naprotiv, spajati ih. U njima, raznolika bića žive harmonično, ukrštajući svoje puteve i pokušavajući se međusobno razumjeti i kroz ljubav i prijateljstvo pomoći jedni drugima.

Na kraju knjige se nalazi kratak opis bajki i basni s porukama koje nose, tako da roditelji ili nastavnici mogu prilagoditi sadržaj ili način na koji je priča ispričana dobu ili senzibilitetu djeteta/djece.

Knjiga je nastala u okviru projekta Obrazovanje kroz igru, koji je uz realizaciju brojnih aktivnosti implementirao Nevid teatar iz Banjaluke u partnerstvu s Udruženjem dramskih umjetnika Srbije u razdoblju od 1. srpnja 2020. godine do 30. ožujka 20201. godine, u okviru Zajedničkog regionalnog programa ”Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije”, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a financira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF)“.