Novost

„Budi drugačiji, blokiraj hejt“ naziv je kampanje kojom se skreće pozornost na problem širenja govora mržnje na internetu.

Print Friendly, PDF & Email

Sve poruke i govor mržnje koje ostavite na internetu ostat će tamo zauvijek. Zbog toga su oni koji su mu izloženi praktički stalno “na meti” i ne mogu pobjeći od ove vrste nasilja, koja nije ništa manje bolna od fizičkog nasilja. To mora prestati, poruka je s početka kampanje pod nazivom „Budi drugačiji, blokiraj hejt“, koju je pokrenulo Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske s ciljem zaštite djece i mladih na svijetu. Internet, ali i smanjenje govora mržnje i cyber nasilja.

Ova vrsta nasilja posljednjih je godina u porastu i ostavlja trajne posljedice na živote i zdravlje mladih, a ova kampanja je nastavak aktivnosti koje su se provodile 2014. i 2015. godine u kampanji borbe protiv mržnje na Internet “No hate”.

Glavni ciljevi projekta su zaštititi mlade podizanjem svijesti o govoru mržnje na internetu, cyber nasilju i riziku koji ono predstavlja, ali i motivirati ljude da uče, djeluju i bore se za ljudska prava u online i stvarnom svijetu. U fokusu su upravo mladi, kojima moramo posvetiti posebnu pozornost. Kampanja je već na startu privukla veliki broj učesnika, pa su se u raspravi o ovoj sve ozbiljnijoj vrsti nasilja mogli vidjeti predstavnici institucija Srpske, mediji, psiholozi, pravnici, influenceri, ali i oni koji su se susreli sa ovom vrstom nasilja.

“Mržnja uvijek ostavlja tragove. Ne vide se sve, ali sve bole! Svjedoci smo uvreda, komentara i groznih poruka koje šaljemo jedni drugima. Iako neizrečene uživo, riječi mržnje ponekad bole koliko i najžešći udarci. Sloboda govora nije alibi za govor mržnje na internetu. Budimo svjesni težine koju riječi nose i posljedica koje za sobom ostavljaju. Budi drugačiji, blokiraj hejt!” – glavna je poruka kampanje koja je ostavila snažan dojam i postala prepoznatljiva u javnosti.

Iako ne stvaraju modrice, riječi mogu boljeti. Mržnju pišemo previše olako. Često napišemo ono što uživo ne bismo rekli. Uvijek počnite od sebe. Blokiraj hejt!