Novost

Dan sigurnijeg interneta

Print Friendly, PDF & Email

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) međunarodni je događaj koji se na inicijativu Europske komisije od 2004. godine globalno obilježava svakog drugog utorka u veljači, pod određenim sloganom koji stavlja naglasak na određenu problematiku.

Ovaj događaj, koji je tijekom godina postao veoma važan u segmentu online sigurnosti i koji se danas obilježava u približno 170 zemalja svijeta, pokrenula je mreža centara za sigurniji internet Insafe/INHOPE (SIC), kao jednu od svojih najranijih akcija. Svake godine, Dan sigurnijeg interneta želi podići svijest o trenutačnim, ali i novim internetskim problemima, od online nasilja, preko društvenih mreža do digitalnog identiteta i učiniti internet boljim i sigurnijim mjestom za sve, a posebice za djecu i mlade. Promovira odgovorniju uporabu IK tehnologije od strane djece i mladih, pruža pomoć po pitanju zaštite djece na internetu i zalaže se za osnaživanje djece i mladih u online svijetu.

Svake godine Dan sigurnijeg interneta poziva mnoge aktere na nacionalnoj i međunarodnoj razini, roditelje, odgojitelje, civilno društvo, donositelje odluka, industriju, kao i mlade korisnike da se aktivno uključe u stvaranje i održavanje boljeg i sigurnijeg digitalnog okruženja za djecu i mlade.

U Bosni i Hercegovini ovaj događaj se obilježava od 2011. godine, na inicijativu udruge „Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS“ (MFS-EMMAUS), u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH, s ciljem realizacije preventivnih i promotivnih aktivnosti na zaštiti djece i mladih pri korištenju IK tehnologija.

Regulatorna agencija za komunikacije u suradnji s različitim institucijama, organizacijama i kompanijama od 2011. godine sudjeluje u obilježavanju ovog dana. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacijskog sektora promoviraju sigurno i odgovorno korištenje interneta i informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Regulatorna agencija za komunikacije potiče i korisnike dozvola za obavljanje djelatnosti davatelja pristupa internetu da se priključe obilježavanju ovog datuma i razvijaju i promoviraju  svoje aktivnosti u domeni zaštite djece na internetu.

Svake godine u ovom događaju sudjeluje sve veći broj učenika, koji uz svoje nastavnike, odgojitelje i socijalne djelatnike, kroz razne aktivnosti i takmičenja uče o važnosti medijske pismenosti i savladavaju nove vještine koje će im omogućiti siguran boravak u online svijetu.