Novost

Drugi sastanak neformalne mreže aktera u oblasti MIP

II састанак неформалне мреже актера активних у области МИП
Print Friendly, PDF & Email

Drugi sastanak institucija i organizacija aktivnih u oblasti medijske i informacijske pismenosti Regulatorna agencija za komunikacije organizirala je 4. veljače 2020. godine u Swissotel Sarajevo, u suradnji sa Fondacijom Mediacentar Sarajevo i Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Na sastanku je bilo nozočno 50 predstavnika institucija i organizacija aktivnih u oblasti medijske i informacijske pismenosti.

Svrha sastanka bila je planiranje aktivnosti u okviru inicijative za obilježavanje Dana medijske i informacijske pismenosti od 27. ožujka do 5. travnja 2020. godine, te diskusija o prijedlogu načina funkcioniranja neformalne mreže aktera u oblasti medijske i informacijske pismenosti.

Razmatrana je  mogućnost da Agencija preuzme ulogu koordinatora mreže budući da je to praksa mnogih regulatora, i budući da novoformirani Odjel za sadržaj i medijsku pismenost Agencije omogućuje provedbu te aktivnosti. Sudionicima je sugerirano da se prilikom izrade videomaterijala o medijskoj i informacijskoj pismenosti obrati pozornost na aspekt pristupačnosti osobama s invaliditetom, kroz titlovanje ili druge raspoložive tehnike. Sudionici su pozvani da potpišu Deklaraciju o značaju medijske i informacijske pismenosti, ukoliko to do sada nisu učinili.

Predstavnici Fondacije Mediacentar Sarajevo podsjetili su na njihov angažman u ovoj oblasti, poglavito u okviru projekta Mediji za građane, građani za medije, uz prijedlog da se u aktualnoj posljednjoj godini realizacije projekta zajednički napori usmjere na izradu strategije za medijsku i informacijsku pismenost, obrazovanjem neformalne radne skupine za izradu strategije.

Agencija je predstavila konkretne prijedloge za rad neformalne mreže, te prijedloge za obilježavanje Dana medijske pismenosti u BiH, po uzoru na inicijativu Europske komisije Europski tjedan medijske pismenosti. Sudionici sastanka podržali su inicijativu, međutim, usljed izbijanja  pandemije virusa COVID-19 obilježavanje ovoga događaja odgođeno je do daljnjeg.