Novost

„Družimo se sa Sangom“ – Interaktivna knjiga o sigurnosti na internetu

Print Friendly, PDF & Email

raga djeco, interaktivnu knjigu o sigurnosti djece na internetu, Družimo se sa Sangom, kreirala je Međunarodna telekomunikacijska unijaITU 2020. godine u namjeri da vas zabavi i prenese vam temeljna znanja o vašim pravima na internetu i o tome kako možete na siguran način koristiti sve prednosti interneta.

Knjiga “Družimo se sa Sangom” sastavljena je od zanimljivih vježbi putem kojih možete provjeriti vaše znanje o pravima djece na internetu, dijeljenju osobnih podataka, o tome što da učinite kada primite zlonamjernu poruku, ili što da poduzmete ukoliko se iz određenog razloga ne osjećate sigurno na internetu. Preporučujemo vam da vježbe uradite u društvu roditelja ili neke druge odrasle osobe od povjerenja.

U nastavku saznajte koje sve važne teme knjiga obrađuje:

  • Prava djece na internetu (sadrži vježbe koje će vas upoznati s Konvencijom o pravima djeteta, posebice s tri najvažija prava koja se tiču dječjeg korištenja društvenih mreža).

  • Privatnost (sadrži vježbe koje će vam predočiti važnost čuvanja privatnosti na internetu kroz upoznavanje s tim što su osobni podatci, kako ih treba čuvati i sl.)
  • Provjeravanje istinitosti informacija na mreži (sadrži vježbe koje će vas naučiti kako možete provjeriti istinitost viđenih ili pročitanih informacija na internetu.)
  • Ponašanje na internetu (sadrži vježbe koje će vas potaknuti na razmišljanje o lijepom ponašanju na internetu i predstaviti vam mogućnosti blokiranja drugih na internetu.)
  • Uznemiravanje na internetu (sadrži vježbe koje će vas naučiti tomu da nikakav vid nasilja ili uznemiravanja na internetu nije u redu, kao i tomu gdje da potražite pomoć ukoliko se nađete u ulozi žrtve digitalnog nasilja.)
  • Rizici u digitalnom svijetu (sadrži vježbe koje će vas upoznati s online rizicima kao što je komuniciranje s nepoznatim osobama i koje će vas uputiti na to gdje možete potražiti pomoć ukoliko se nađete u rizičnim situacijama.)
  • Zaštita uređaja od virusa (uz ove vježbe saznat ćete kako možete zaštititi vaše uređaje od virusa.)