Novost

Duboki web i tamni web – različite skrivene strane interneta

Print Friendly, PDF & Email

Pojmovi „duboki web“ i „tamni web“ nisu sinonimi, iako se mogu znatno preklapati. Prvenstveno zbog toga što se nalaze na „skrivenijoj“ strani interneta i potreban je oprez kada se pristupa ovim razinama interneta.

Pri pomenu ova dva pojma, mnogima nije jasan koncept njihovog djelovanja. Osim što zvuče „misteriozno“ i „zlokobno“, najčešće nedoumice se odnose na njihove razlike, način funkcioniranja i pristupa, a posebno na pitanja potencijalne opasnosti i sigurnosti korištenja. Za njihovo razumijevanje korisno je naučiti više o tri razine interneta.

Površinska mreža ili površinski web

Površinska mreža (engl: surface web; visible web) je javni, lako dostupni dio interneta kojem može svatko pristupiti i koji je lako pretraživ putem web pretraživača i tražilica kao što su Google, Yahoo i dr. Tražilice indeksiraju dostupne web stranice koje potom nude korisnicima uz prikazivanje  najrelevantnijih rezultata. Sve što je vidljivo na internetu je dio površinskog weba i čine ga mnoge web stranice kao što su informativne stranice, stranice za e-trgovinu, video platforme i dr., ali on zauzima samo 4% cijele mreže. Preostalih 96% zauzimaju duboka mreža i tamna mreža.

Duboka mreža ili duboki web

Duboka mreža (engl. deep web) je mjesto koje svakodnevno posjećujemo kada pristupamo internetu, a da toga vjerovatno nismo ni svjesni. Iako je poznata kao skrivena ili nevidljiva mreža, duboka mreža zauzima većinu interneta a uključuje stranice koje tražilice ne indeksiraju i koje zahtijevaju poznavanje točne adrese stranice kojoj se pristupa i prijavu sa korisničkim imenom i lozinkom. Mnoge početne web stranice kao što su e-pošta i bankarstvo, web stranice društvenih mreža, streaming usluge i dr. se nalaze na površinskom webu, ali čim se prijavite na svoj račun, ušli ste u duboku mrežu. Također, to je i sadržaj vaših osobnih računa na društvenim mrežama, e-računa i bankarskih računa. Mnoge intranet stranice firmi, škola i različitih organizacija održavaju svoje privatne mreže koje su stvorene za internu uporabu i komunikaciju, ali su povezane sa  internetom. Iako se čini da je sadržaj na dubokoj mreži kojim pristupamo sa lozinkom i koji se većinom sastoji od fotografija, videozapisa, osobnih podataka i dr. „siguran“, što većinom i jeste, on se nalazi na internetu i podložan je probijanju sigurnosnog sustava i pristupanju vašim podacima. Zbog toga je važno zaštititi lozinke za sve dijelove duboke mreže koje često koristite.

Tamna – mračna mreža ili tamni – mračni web

Tamna mreža (engl. dark web; darknet) je mali dio duboke mreže, koji je namjerno sakriven i nedostupan uobičajenim web preglednicima. Djeluje sa visokom stopom anonimnosti, ali ne uključuje samo ilegalne aktivnosti i radnje, što implicira njegov naziv. Zbog svoje prirode privatnosti i anonimnosti, on omogućava ljudima da idu na web lokacije bez kataloga povijesti pretraživanja, pretraživanje skeniranih verzija jedinstvenih knjiga i publikacija, slobodu pristupa internetu u zemljama sa povećanom cenzurom i propisima i zaštitu vlastite privatnosti na mreži. Međutim, većina aktivnosti na tamnoj mreži odvija se u svrhu ilegalnih, kriminalnih i nezakonitih radnji i usluga i to prilično lako. Trgovina oružjem, ljudima, drogom, krađa informacija i identiteta, kao i sadržaji koji uključuju rasizam, razne vrste zlostavljanja i nasilja su samo neke od aktivnosti koje se odvijaju na tamnoj mreži.

Geralt/Pixabay

Kako pristupiti Tamnoj mreži?

Najmoćniji internet alat za pristup njegovoj tamnoj strani je Tor Browser (The Onion Router) koji je kodiran i kod kojeg se transfer internet podataka odvija slučajnim odabirom kroz veliki broj servera. Informacije odabira kroz niz šifriranih slojeva (poput luka) i na taj način korisnicima nudi veću anonimnost. Preglednik je besplatan i legalan i može se preuzeti i instalirati, a prilikom njegovog korištenja preporučuje se ugrađivanje i ažuriranje pouzdanog sigurnosnog softvera i korištenje VPN-a na javnim mrežama.

Razlika između duboke mreže i tamne mreže

Iako se i duboka i tamna mreža u odnosu na pristup sadržaju nalaze „ispod površine“ interneta, duboka mreža je etički i moralno prihvatljivija, jer je osnovni razlog ovakvog pristupa internetu osiguranje osobnih podataka i sigurnosti kod pristupa, dok je tamna mreža uglavnom skriveno mjesto na kojem se odvijaju ilegalne, kriminalne i nezakonite aktivnosti, često upitnih etičkih i moralnih vrijednosti. Tamna mreža je dublji dio duboke mreže i prije nego se „uputite“ tamo, morate znati da ona može predstavljati ozbiljnu opasnost po vašu sigurnost, pa ukoliko joj ipak pristupite, preuzmite sve potrebne mjere predostrožnosti i zaštite na internetu.