Novost

Igre za razvijanje vještina medijske i informacijske pismenosti

Print Friendly, PDF & Email

Predstavljamo vam tri interaktivne online igre ili igre na ploči koje će vam pomoći unaprijediti vaša znanja i vještine medijske i informacijske pismenosti.

Projekt Igre medija, igre informacija nastao je u Bosni i Hercegovini s ciljem da se kroz uporabu inovativnih i interaktivnih edukativnih alata – online igara i igara na ploči, mladim ljudima približi značaj medijske i informacijske pismenosti. Igre je kreirala skupina medijski i informacijski pismenih mladih ljudi uz pomoć njihovih stručnih mentora. Prvotno zamišljene kao igre na ploči, igrice su se zbog pandemije virusa COVID-19 morale prilagoditi i preseliti u online prostor.

Igrajte Medirint, Razolav i Mediatlon na laptopu ili računaru

MEDIRINT je igra koja će vas upoznati s temeljnim pojmovima iz oblasti medijske i informacijske pismenosti, ali i pojmovima kao što su lažne vijesti, medijska manipulacija, značaj medijske i informacijske pismenosti u obrazovanju itd. Igra se odvija u multiplayer modu – istodobno igraju dva igrača, koji se kreću kroz labirint uz pomoć strelica na tastaturi, a pobjednik je onaj igrač koji stigne na cilj s najviše osvojenih poena, tj. s najviše ponuđenih točnih odgovora.

 

 

 

 

RAZOLAV je igra koja će vam pomoći lakše prepoznati neke fenomene iz domene medijske i informacijske pismenosti, kao što su lažne vijesti, dezinformacije, propaganda, clickbait i drugi. Igra se u multiplayer modu, na karti Bosne i Hercegovine, podijeljenoj u 25 polja koja predstavljaju 25 najmnogoljudnijih gradova BiH, zajedno s općinama koje im prirodno gravitiraju. Pobjeđuje igrač koji uspije opismeniti najveći broj stanovnika.

 

 

 

 

 

MEDIATLON je također igra koja će vam pomoći da kroz četiri različite kategorije naučite više o medijskoj i informacijskoj pismenosti. Može se igrati u single player modu, gdje igrač nakon unošenja svoga imena bira “kreiraj sobu”, a nakon što odigra partiju, ima mogućnost podijeliti ID i na taj način ponuditi drugom igraču da se pridruži. Partija se završava nakon što se ponude odgovori na sva pitanja, a pobjednik je igrač koji ostvari bolji skor koristeći zajednički ID kod.

 

 

 

 

Igre medija, igre informacija nastale su u okviru regionalnog projekta za promociju medijske i informacijske pismenosti na Zapadnom Balkanu Mediji za građane – građani za medije koji je implementirala Humanity in Action BiH, uz zajedničku potporu Mediacentra Sarajevo i Europske unije.

Ukoliko vam više odgovara da igrate Medirint, Razolav i Mediatlon na ploči – preuzmite ih ovdje, odtiskajte i igrajte. Sretno ?