Novost

ITU „Kampanja za društvene mreže za tinejdžere“ – kako da budete sigurni online?

Print Friendly, PDF & Email

„Kampanju za društvene mreže za tinejdžere“ kreirala je Međunarodna telekomunikacijska unija – ITU 2020. godine u namjeri pomoći mladima od 13 do 18 godina da budu sigurni u online prostoru.

Tinejdžeri, ova kampanja osmišljena je radi vas, vašeg upoznavanja s pravima koja imate na internetu, te rizicima koje sobom nosi boravak online. Odgovorite na izazove koji su sadržani u sljedećih osam tematskih cjelina i ojačajte svoje digitalne vještine.

Saznaj svoja prava na internetu

 

Kroz ovaj izazov provjerit ćete koliko poznajete vaša prava na internetu (pravo na sigurnost, pravo na dobijanje istinitih informacija na mreži itd.), te što znate o dijeljenju vaših stavova ili tuđih fotografija.

Ovdje se možete upoznati s osnovnim načelima Konvencije o pravima djeteta, i saznati koliko je važno poštovati prava drugih na društvenim mrežama.

 

Sačuvajte privatnost

 

Ovaj izazov naučit će vas da je pravo na privatnost na internetu, jedno od prava djece. Uputit će vas da uvijek razmišljate o tome što objavljujete na internetu i da vodite računa o zaštiti osobnih podataka u digitalnom svijetu.

 

 

Provjerite činjenice

 

Ovaj izazov potaknut će vas na razmišljanje o tome kako možete provjeriti točnost onoga što vidite ili pročitate na internetu i što možete uraditi u slučaju da prepoznate prijevaru ili lažnu vijest.

 

 

Budite fini

 

Kroz ovaj izazov upoznat ćete se s problemom uznemiravanja na internetu. Naučit ćete kako nijedan oblik digitalnog nasilja i uznemiravanja nipošto nije prihvatljiv, kao i to gdje da potražite pomoć u slučaju da budete izloženi uznemiravanju na internetu.

 

 

Čuvajte se trolova

 

Ovaj izazov govori o izloženosti mladih neprikladnom sadržaju, uz prijedloge kako da se u takvim situacijama ponašate i kome da se obratite za pomoć.

 

 

 

Uspostavite granice

 

Ovaj izazov podsjetit će vas na to kako imate pravo biti zaštićeni od potencijalno štetnih sadržaja. Dat će vam prijedloge kako da se zaštitite od seksualnog zlostavljanja na internetu i preporuke što da učinite ako do toga ipak dođe.

 

 

Budite jako oprezni kada izlazite s nekim

 

Ovaj izazov odnosi se na veze/prijateljstva koje ostvarujete u internet okruženju. Navest će vas da razmislite o tome koliko su rizični osobni susreti s osobama koje ste upoznali putem interneta i dati vam prijedloge o tome kako da ostanete sigurni na mreži.

 

 

Ravnoteža

Ovaj izazov ističe važnost kontroliranja vremena koje provodite pred ekranima, uz preporuke kako da uspostavite ravnotežu između vremena provedenog na internetu i drugih offline aktivnosti.