Novost

Kako djeci približiti radio kao medij

Print Friendly, PDF & Email

Radio je djeci lako dostupan medij, uz koji mogu razviti mnoge potencijale, zabaviti se, obrazovati, ali i aktivno sudjelovati u nastajanju radijskog dječjeg programa.

Razvitkom novih tehnologija, radio kao medij je zanemaren i nedovoljno iskorišten, kako u svakodnevnom životu djece, tako i u njihovom obrazovanju.

Istraživanje Regulatorne agencije za komunikacije i UNICEF-a Bosne i Hercegovine Medijske navike djece i stavovi roditelja je pokazalo da samo 9,2% djece na raspolaganju ima radioaparat u kućanstvu i da rijetko posjeduju svoj vlastiti. Međutim, za slušanje radioprograma nije prijeko potrebno posjedovati radioprijamnik, jer se radijski sadržaji mogu pratiti na telefonu, tabletu, komjutoru i smart TV uređaju.

Jedan od segmenata nastave medijske pismenosti je razumijevanje djece i mladih o tome kako funkcioniraju mediji. Smjernice o korištenju medija, informacijsko-komunikacijskih tehnologija i vremenu koje djeca provode pred ekranom u preporukama odgojiteljima i nastavnicima ističu potrebu da sadržaj medijskog obrazovanja u školi treba obuhvatiti ključne aspekte medija: njihovu ulogu i funkciju, vrste medija i značajke, funkcioniranje i organizaciju medija, te utjecaj etičkih čimbenika na medijski sadržaj i važnost etičkih smjernica pri kreiranju medijskog sadržaja.

Dobar i učinkovit način da se djeci približi radio kao medij je da u sklopu nastavnih aktivnosti posjete jednu radiopostaju i upoznaju se s procesima u kojima nastaje radijski program i možda sami sudjeluju u stvaranju jedne dječje radioemisije.

Mediacentar Sarajevo donosi videoserijal, u kojem novinarke i novinari iz BiH na zanimljiv i koristan način  predstavljaju jedan tipičan radni dan u svojim medijskim kućama i tako upoznaju djecu i mlade s načinom na koji funkcioniraju mediji na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini.

Dvije bosanskohercegovačke radiopostaje, Radio Active Zenica i Trend Radio pokazale su kako nastaje radioprogram u njihovim redakcijama i istaknuli važne segmente potrebne za stvaranje radijskog sadržaja, dobru novinarsku i tehničku pripremu, te međusobnu suradnju  pri kreiranju radijskog programa. Kroz prikazane videopriloge, djeca se mogu upoznati s radom community radija i neovisne radiopostaje, saznati da se radioprogram pored zemaljskog signala može pratiti i putem interneta, te da radiopostaje uglavnom imaju svoje web-portale i stranice na društvenim mrežama. Također, djeca se mogu upoznati s terminima kao što su privatno vlasništvo, marketing, urednik i dr.

Videopriloge o radiopostajama možete pogledati ovdje:

Radio Active Zenica

Trend Radio