Novost

Kako prepoznati i prevenirati ovisnost o internetu?

Print Friendly, PDF & Email

Istraživanje koje je KJU Obiteljsko savjetovalište provelo 2016. godine pokazuje da oko 18% mladih ekstremno koristi internet, za 80% njih je internet sredstvo za druženje na društvenim mrežama, dok je oko 47% mladih doživjelo neki od oblika nasilja na internetu. Podatci iz istraživanja pokazuju da je znake razvoja ovisnosti o internetu pokazalo oko 22% učenika, pa se, uzimajući u obzir vrijeme provedeno u okolnostima epidemije virusa COVID-19, može procijeniti da su navedeni procenti veći i da ovom problemu treba pristupiti s još više pozornosti.

Prepoznajući internet kao mjesto koje uz zabavu i druženje može postati opasno mjesto za djecu, ali i predmetom dječije ovisnosti, KJU Obiteljsko savjetovalište Sarajevo je s ciljem buđenja svijesti o ovom problemu izradilo letak – mini brošuru za roditelje, u kojem se i roditelji i djeca mogu upoznati s potencijalnim rizicima na internetu i definicijama, simptomima i prevencijom ovisnosti o internetu. Letak nudi roditeljima listu od osam pitanja u vezi s online navikama djece, a u slučaju pet pozitivnih odgovora sugerira da se radi o potencijalno ovisnom djetetu.

Roditeljima se sugerira da posebnu pozornost obrate na prevenciju ovisničkih ponašanja i promocije zdravih stilova življenja. Roditeljima, nastavnicima i drugim koji provode vrijeme s djecom preporučuje se da se zanimaju za to kako djeca provode vrijeme na internetu, te da budu otvoreni za razgovor. Kada su u pitanju mjere koje mogu poduzeti, savjetuje se zajednička uspostava pravila za korištenje interneta prilagođena dobi djeteta, te uspostava balansa između djetetovih online i offline aktivnosti.

U svrhu prevencije ovisničkih ponašanja i promocije zdravih stilova življenja, Obiteljsko savjetovalište organizira Kamp bez interneta kako bi mladi u prirodnom ozračju kroz interaktivne radionice unaprijedili svoje socijalne i komunikacijske vještine.

Više o inicijativama i radu KJU Obiteljsko savjetovalište Sarajevo pronađite ovdje: http://porodicno.ba/