Novost

Medijska pismenost u funkciji vjerodostojnosti medija – istraživanje medijske pismenosti među građanima Republike Srpske (BiH)

Print Friendly, PDF & Email

Znanstveno-istraživački rad pod naslovom „Medijska pismenost u funkciji vjerodostojnosti medija – istraživanje medijske pismenosti među građanima Republike Srpske (BiH)“ doc. dr. Dragane Trninić polazi od toga kako izvora informacija i mogućnosti provjere činjenica nikada nije bilo više, ali i kako se stječe dojam da vjerodostojnost medija nikada nije bila manja. Ovim radom autorica je htjela ukazati na ulogu i značaj medijske pismenosti u procesu poboljšanja vjerodostojnosti medija, medijske odgovornosti i profesionalnosti.

Rezultati istraživanja pokazali su da sudionici, bez obzira na dob, imaju iznimno nisku razinu medijske pismenosti kada je u pitanju poznavanje zakonskog okvira u kojem djeluju mediji u BiH, da ne poznaju strukturu vlasništva nad medijima i da vrlo loše poznaju profesionalne novinarske standarde. Ipak, većina ispitanika ima svijest o djelovanju medija koji nije u interesu javnosti, ali im je potrebno dodatno znanje i kompetencije kako bi razvili tu početnu razinu tumačenja medijskog djelovanja. Međutim, kada je u pitanju odnos povjerenja u medije i razinu obrazovanja, utvrđeno je da sudionici uglavnom vjeruju medijima i nekritički pristupaju medijskom sadržaju, bez obzira na to koja je razina obrazovanja u pitanju.Rad je objavljen 2021. godine u zborniku radova 10. regionalne znanstvene konferencije Vjerodostojnost medija pod nazivom „Vjerodostojnost medija: medijska agenda 2020.-2030.“ i dostupan je ovdje.