Novost

Medijsko okruženje djece u BiH: Djeca i televizija

Print Friendly, PDF & Email

U tekstu koji slijedi saznat ćete u kojoj mjeri bh. kućanstva raspolažu Smart i/ili standardnim TV uređajem, u kojoj mjeri ga djeca koriste te koji TV sadržaji najviše privlače dječju pozornost. Navedeni podatci prikupljeni su u okviru istraživanja pod nazivom „Medijske navike djece i stavovi roditelja“ koje su 2020. godine realizirali Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) i UNICEF u BiH u suradnji s agencijom Custom Concept. Cjelokupno izvješće dostupno je na https://docs.rak.ba//articles/87d623c1-ae20-4b70-9c51-6df0f9fa074b.pdf.

U BiH djeca uzrasta 0-18 godina žive u kompleksnom informacijsko-komunikacijskom okruženju i okružena su brojnim uređajima. Govoreći o televiziji, podatci dobiveni od roditelja pokazuju da 73% bh. djece živi u kućanstvu koje posjeduje Smart TV, dok 46% djece u kući ima standardni TV uređaj. Iz toga proizlazi da svako bh. kućanstvo u kojem žive djeca raspolaže barem jednim televizorom. Osim TV uređaja, velika većina bh. kućanstava posjeduje i pametni telefon (93%) te desktop ili laptop računar (76%). Smart TV češće posjeduju kućanstva s mlađom nego ona sa starijom djecom. Sukladno tomu, među kućanstvima koja imaju standardan TV uređaj više je onih koja imaju stariju djecu.

Televizor (Smart TV i/ili standardni TV uređaj) koristi 95% djece, što znači da televizor spada u „kućne“ uređaje koji u najvećoj mjeri stoje djeci na raspolaganju. Tako Smart TV koristi 63% djece, a standardni TV uređaj 32%, dakle, skoro sva djeca, uključujući i devet od deset (88%) djece uzrasta 0-3 godine. Djeca od 7 do 10 godina spadaju u dobnu kategoriju djece koja u najvećoj mjeri koriste TV uređaj budući da sva djeca ovog uzrasta gledaju televiziju. Smart TV najviše koriste djeca od 7 do 10 godina, dok standardni TV uređaj najviše koriste adolescenti (15 do 18 godina). (Tablica 2.)

Za razliku od pametnog telefona ili računara, Smart TV i standardni TV uređaj spadaju u uređaje koje djeca rijetko posjeduju kao vlastite, tim rjeđe što su mlađa.

Za gledanje/slušanje sadržaja, kao što su videoklipovi, televizijski programi ili filmovi i sl. kod kuće ili negdje drugdje, djeca svih uzrasta u najvećem procentu koriste pametni telefon (88%), Smart TV (62%) i kompjutor ili laptop (60,5%), dok se standardni televizor koristi u znatno manjoj mjeri (36%). Obje vrste televizora koriste djeca svih uzrasta podjednako. Pored toga, 16% djece koristi Smart TV i za pristup internetu. Na pitanje putem kojeg uređaja najčešće pristupaju internetu, svega 2% djece je odgovorilo da to čini putem Smart TV-a i to rjeđe što su starija. Smart TV kao uređaj putem kojeg njihova djeca najčešće borave online odabralo je oko 6% roditelja.

Gotovo svako drugo dijete tj. 48% djece uzrasta 0-10 godina na televiziji gleda isključivo ili uglavnom domaće programe. Preostalih 40% djece ovog uzrasta u podjednakoj mjeri gleda domaće i strane programe, dok svega 8% djece ovog uzrasta uglavnom gleda strane programe. Dok polovina bh. roditelja djece 0-10 godina nije zadovoljna količinom dječjeg programa na bh. televizijama, dotle oko 40% roditelja djece ovog uzrasta smatra da na bh. televizijama ima dovoljno dječjeg programa. Kad je riječ o ocjeni kvaliteta dječjeg programa koji se emitira na bh. televizijskim postajama, oko polovine roditelja djece od 0 do 10 g. smatra da je on osrednji, oko 20% roditelja smatra da je on prilično loš, to jest prilično dobar, dok su vrlo rijetki roditelji koji ga ocjenjuju kao izrazito loš ili odličan. Roditelji iz kućanstava nižeg ekonomskog statusa češće ističu da njihova djeca gledaju domaći TV program, te su u većoj mjeri zadovoljni njegovom količinom i kvalitetom nego roditelji iz kućanstava koja imaju veća novčana primanja.

Televizija je iznimno popularan medij među djecom. U Bosni i Hercegovini, sedam od deset djece svakodnevno gleda televiziju. Ova navika učestalija je kod mlađe djece, kod kojih većina (75%) svaki dan tijekom tipičnog školskog tjedna gleda neki televizijski sadržaj. Istodobno, roditelji djece uzrasta 0-3 godine navode da dvije trećine njih (68%) svakodnevno gleda TV program. Podatci dobiveni od djece uzrasta 7-18 godina pokazuju da tijekom uobičajenog radnog dana djeca TV program gledaju u prosjeku sat i 24 minute, dok vikendom ovo vrijeme raste do prosječnih sat i 40 minuta. Roditeljski podatci pokazuju da djeca uzrasta 0-3 godine prosječno u tipičnom školskom/radnom danu televiziju gledaju sat i 21 minutu, dok djeca uzrasta 4-6 godina televiziju gledaju sat i 44 minute.

TV platforme za usluge na zahtjev stječu sve veću popularnost među djecom, u prvom redu među adolescentima. Naime, 36% djece uzrasta 11-14 godina i 47% adolescenata gleda filmove ili druge videosadržaje na platformama za usluge na zahtjev kao što su Netflix, HBO Go, Moja TV videoteka, Home TV videoteka, Hayat TV i sl.

Na temelju svih gore navedenih podataka mogli bismo zaključiti da djeca svih uzrasta, a naročito djeca do deset godina, predstavljaju iznimno značajan segment televizijske publike. Imajući to u vidu, kao i činjenicu da veliki procenat djece pretežno ili uglavnom gleda domaći TV program, mogli bismo konstatirati da televizijske postaje u Bosni i Hercegovini imaju posebnu odgovornost da, sukladno svojim mogućnostima, proizvode više kvalitetnog programskog sadržaja namijenjenog djeci.